Съвременните изследвания дават на витамин E ключова роля в борбата срещу свободните радикали, за предотвратяване на хронични заболявания и за забавяне на стареенето. Витамин E също е от решаващо значение за поддържането на имунната система.
Въпреки наличието на синтетични витаминни добавки витамин E може да бъде получен в достатъчни количества от храната. И със сигурност тези продукти вече са във вашата кухня. Ето които са растителните храни с най-много витамин E.
Авокадо
Може би най-вкусният източник на витамин Е съдържа повече от 2 mg витамин Е. Авокадото е добро под каквато и да е форма - като съставка за салата, върху сандвич или като част от гуакамоле!
Магданоз
Много популярна подправка и отличен източник на витамин E. Добавете я към всички салати или домашни ястия.
Маслини
Плодовете са наситени с витамин E. Една чаша маслини съдържа 20% от дневната норма.
Папая
Този плод е по-известен като източник на витамин С, но също така е богат на витамин Е. Опитайте да добавите прясна или замразена папая към плодови смутита - ще бъде чудесно!
Растителни масла
Най-доброто масло е масло от пшеничен зародиш. Супена лъжица от това масло напълно задоволява нуждата от витамин E. Добър вариант би било слънчогледовото масло, тъй като се използва широко в готвенето. Други масла, богати на витамини Е, са от коноп, кокосово масло, масло от памучното семе и зехтин. Маслото трябва да бъде нерафинирано и студенопресовано.
Ряпа
Ряпата може да бъде смущаваща с горчивия си вкус, но е изключително полезна. Съдържа голямо количество витамини К, А, С и фолиева киселина. А съдържанието на витамин Е ще осигури 12% от дневната стойност в порция от този продукт.
Спанак
Не всички обичат спанака, но трябва да го добавите към менюто си. Това е най-добрият продукт - източник на калций, фолиева киселина и, разбира се, витамин Е. Чаша варен спанак съдържа 20% от дневния прием на витамин Е. Опитайте да добавите листа от спанак към сутрешен сандвич.
Сурови бадеми
Бадемите са най-богати на витамин Е. На 30 г ядки - 7.4 мг витамин. Можете също така да консумирате бадемово мляко и бадемово масло. По възможност се предпочитат суровите бадеми.
Коментари