Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Източници на витамин В5

Източници на витамин В5

Източници на витамин В5
Снимка: 1

Витамин В5 принадлежи към водноразтворимите витамини. Той участва в изграждането на клетките и поддържането на нервната система. Важен е за правилната функция на щитовидната и надбъбречните жлези. Той е добър помощник на тялото при хронични стресови състояния и държи в нормално състояние нивата на холестерола и триглицеридите.

Важна е и ролята му в производството на енергия за тялото при нужда от допълнителна такава при физически и умствени натоварвания.

Витамен В5 се нарича също и пантотенова киселина. Той участва в изработването на ензими и в процесите на обмяната, засилва имунитета, има противовъзпалително и стимулиращо действие при много жизнени процеси. При липсата на В5 му се усеща умора, гадене, главоболие, крампи в мускулите и други. Предозирането му пък се придружава с диария. Препоръчителната дневна доза за възрастни е 5 милиграма дневно.

Нужните дози витамин В5 може да бъдат набавени с храната. Месото и гъбите са най-богати източници на витамин В5. Зърнените храни също съдържат добри количества от него, но при преработката пантотеновата киселина се губи, тъй като се намира в горната част на обвивката, а при смилане тя отпада.

Плодовете и зеленчуците също съдържат ценния витамин, като броколи и авокадо са най-добри източници на пантотенова киселина. Фъстъченото масло, оризът, триците, фъстъците, бадемите и кашуто се препоръчват при нужда от витамин В5. Пчелното млечице и различните видове сирена са добра идея за набавяне на витамин В5.

Кашу

Трябва да се знае, че топлинната обработка на храната от всякакъв род - варенето, пърженето, готвенето и дори замразяването водят до намаляване съдържанието на пантотенова киселина в храните.

Гъбите шийтаке, яйченият жълтък, манатарки, пъстървата, слънчогледовите семки, сьомга, стафидите и пресният лук са също сред храните, употребявани във всекидневното меню, които зареждат тялото с добри количества витамин В5.

Този витамин е полезен и при отслабване, защото подпомага процесите на разграждане на мазнините. Затова е добре в хранителните диети за отслабване и особено в кето диетите да присъстват повече храни, богати на пантотенова киселина. Те ще се погрижат и за здравето - на храносмилателната система, на нервната система, както и за здравословния външен вид- на кожата и косата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest