Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Растителни източници на витамин А

Растителни източници на витамин А

растителни източници на витамин А
Кана с преса за кафе и чай  600 мл
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кана с преса за кафе и чай 600 мл
18.00 лв.

Витамините са неразривна съставка към рецептата за добро здраве. Затова човешкият организъм трябва да съдържа достатъчно от тях така, че да функционира пълноценно.

Витамините от група А са едни от най-известните видове витамини. Витамин А е известен като мощен антиоксидант, предлагащ редица ползи за организма. Той действа благоприятно върху зрението, укрепва костите и зъбите, подобрява неврологичните функции и цялостно подпомага здравето.

Най-голямото предимство на витамин А е, че той се разпространява широко в различни храни и напитки, което спомага за неговото лесно снабдяване. В състава на витамина влизат ксантофили, каротеноиди и ретиниоди, които организмът преработва в ретинол.

В растителните източници на витамин А се намират каротеноидите и ксантофилите. Първите представляват водоразтворими растителни пигменти, които се намират предимно в зеленолистните зеленчуци или жълто-оранжевите плодове.

Ксантофилите включват различни хранителни вещества като бета-криптоксантин, астаксантин, лутеин, зеаксантин, неоксантин и кантаксантин.

Ето кои са най-полезните растителни източници на витамин А:

Листа от горчица. Листата от горчица са едно от най-полезните листни видове зеленчуци. Те имат високо съдържание на витамин А, като само от 100 грама листа организмът може да си добави 118% от нормалната дневна доза. Листата от горчица са източник на калций, фибри, антиоксиданти, фолат, манган и редица други витамини.

витамин А

Тиква. Цветът на тиквата подсказва за високото съдържание на бета-каротен в нейния състав и значителни нива на витамин А.

Сушен босилек. Босилекът е страхотна лека подправка, особено популярна през летния сезон. Освен това, нейният състав е изключително полезен, като консумацията й осигурява на организма 15% от препоръчителната доза витамин А за деня.

Спанак. Спанакът има значително полезен състав, включващ магнезий, желязо, калций, витамин С, витамин К и витамин А. Една чаша от него осигурява на тялото 49% от дневната доза витамин А.

Моркови. Морковите са най-известните зеленчуци, които са източници на витамин А. Една чаша от тях дава на организма доза, по-висока 4 пъти от препоръчителната за деня. Освен това, в състава на морковите влизат още редица полезни съставки – фибри, магнезий, витамини В и С.

Грах. Грахът е друг популярен зеленчук, даващ висока доза витамин А – с една чаена чаша тялото получава 25% от дневната доза. Още повече, грахът съдържа протеини и витамин С.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest