Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Растителни източници на витамин А

Растителни източници на витамин А

растителни източници на витамин А

Витамините са неразривна съставка към рецептата за добро здраве. Затова човешкият организъм трябва да съдържа достатъчно от тях така, че да функционира пълноценно.

Витамините от група А са едни от най-известните видове витамини. Витамин А е известен като мощен антиоксидант, предлагащ редица ползи за организма. Той действа благоприятно върху зрението, укрепва костите и зъбите, подобрява неврологичните функции и цялостно подпомага здравето.

Най-голямото предимство на витамин А е, че той се разпространява широко в различни храни и напитки, което спомага за неговото лесно снабдяване. В състава на витамина влизат ксантофили, каротеноиди и ретиниоди, които организмът преработва в ретинол.

В растителните източници на витамин А се намират каротеноидите и ксантофилите. Първите представляват водоразтворими растителни пигменти, които се намират предимно в зеленолистните зеленчуци или жълто-оранжевите плодове.

Ксантофилите включват различни хранителни вещества като бета-криптоксантин, астаксантин, лутеин, зеаксантин, неоксантин и кантаксантин.

Ето кои са най-полезните растителни източници на витамин А:

Листа от горчица. Листата от горчица са едно от най-полезните листни видове зеленчуци. Те имат високо съдържание на витамин А, като само от 100 грама листа организмът може да си добави 118% от нормалната дневна доза. Листата от горчица са източник на калций, фибри, антиоксиданти, фолат, манган и редица други витамини.

витамин А

Тиква. Цветът на тиквата подсказва за високото съдържание на бета-каротен в нейния състав и значителни нива на витамин А.

Сушен босилек. Босилекът е страхотна лека подправка, особено популярна през летния сезон. Освен това, нейният състав е изключително полезен, като консумацията й осигурява на организма 15% от препоръчителната доза витамин А за деня.

Спанак. Спанакът има значително полезен състав, включващ магнезий, желязо, калций, витамин С, витамин К и витамин А. Една чаша от него осигурява на тялото 49% от дневната доза витамин А.

Моркови. Морковите са най-известните зеленчуци, които са източници на витамин А. Една чаша от тях дава на организма доза, по-висока 4 пъти от препоръчителната за деня. Освен това, в състава на морковите влизат още редица полезни съставки – фибри, магнезий, витамини В и С.

Грах. Грахът е друг популярен зеленчук, даващ висока доза витамин А – с една чаена чаша тялото получава 25% от дневната доза. Още повече, грахът съдържа протеини и витамин С.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest