Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Животински източници на витамин А

Животински източници на витамин А

Животински източници на витамин А

Витамините са задължителен елемент от нормалното и пълноценно развитие на организма. Те са органични съединения, които предоставят редица ползи за здравето, затова тяхното набавяне играе съществена роля в правилното функциониране на тялото.

Първият открит изследван витамин е витамин А, който е жизнено важен за човешкия организъм. Той подпомага растежа на клетките, спомага за клетъчното делена и се счита за основополагащ елемент в процесите на размножаване и развитие на бременността.

Освен това, витамин А е мощен имуностимулатор, поддържа зрението, подпомага растежа при децата, оптимизира функциите на хормоните и укрепва костите. Заради тези и още многобройно незаменими ползи, набавянето на витамин А е от изключително значение за човешкия организъм.

Съществуват два основни източника на витамин А – растителни и животински. В животинските източници се намират ретиноидите. Те предлагат различни здравословни ползи: изграждат имунитет; действат благоприятно върху зрението, спомагат за образуването на червени кръвни телца и поддържат репродуктивното здраве.

Ето кои са най-добрите източници на витамин А от животински произход:

Краве мляко. Кравето мляко е добър животински източник на витамин А, D и калций. Съдържанието на витамин А в млякото зависи от степента на масленост. Колкото по-ниска е маслеността, толкова по-високо е наличието на витамин А.

Риба. Най-добрите видове риба, източници на витамин А, са скумрията, сьомгата и рибата тон. Освен витаминът, в техния състав влизат протеини и полезните омега-3 мастни киселини.

Черен дроб. Нивата на витамин А в черния дроб зависят от това какво е животното. Пуешкият черен дроб е най-добрият източник със завидните 1507% от препоръчителната дневна доза витамин А. На второ място е телешкият черен дроб, който предлага 634%.

Яйца и млечни продукти. Млечните продукти като кисело мляко, яйца и масло влизат в списъка с най-добри животински източници на витамин А.

Животински източници на витамин А

Препоръчителната ежедневна доза на витамин А е 900 микрограма за мъжкия пол, 700 микрограма за женския пол, 770 микрограма по време на бременност и 1300 през кърмаческия период.

За деца от 1-3 години количеството е 300 микрограма, за 4-8 години е 400 микрограма и 600 за деца между 9-13 години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest