Тялото ни се нуждае от широк спектър вещества, за да бъде в добра форма. Витамините, минералите и антиоксидантите, които се грижат за здравето и нормалната работа на организма, можем да си набавим и по изкуствен път - с хранителни добавки.
Но далеч по-здравословно и полезно е да заложим на балансираното и разнообразно хранене. По естествен път можем да си набавим необходимите ни хранителни вещества. Жизненоважните витамини и минерали се съдържат в продуктите, които са в изобилие на пазара. В следващите редове вижте кои са най-богатите на витамини храни.
Витамин А
Витамините от група А, които имат основна роля в изграждането на стабилна имунна система, за добри репородуктивни способности и за остротата на зрението можем да си набавим от сладките картофи. Един от тях надвишава многократно със съдържанието си необходимата доза от витамина за деня. Има го и в телешкия дроб, спанака, рибата, млякото и морковите.
Витамин В6
В него са събрани шест съставки, които участват в процесите на усвояването на хранителните вещества и образуването на хемоглобина, както и в стабилизирането на захарта в кръвта. На него се дължи образуването на антитела, които се появяват при възникване на някое заболяване. Организмът ни ги произвежда, за да се борят с него.
Витамин В6 има в рибата, пилешкото месо, телешкия дроб, а от растителните храни го откриваме в по-големи количества в нахута.
Витамин В12
Витамин В 12 е необходим за доброто здраве на нервната система, както и за нашата ДНК. Той защитава тялото от анемия и оттам премахва чувството на изтощение и умора.
Продуктите от животински произход са отличен източник на този витамин. Тези, които обичат морски дарове, особено миди, няма да страдат от липсата му.
Витамин С
Витамин С притежава силни антиоксидантни свойства. Той засилва имунитета и прочиства организма от токсините, а освен това участва в усвояване на протеина.
Всеки ще каже веднага, че витамин С се съдържа в цитрусовите плодове. Това е вярно, но най-големите количества от него всъщност са в червената чушка, два пъти повече от препоръчителната доза за деня.
Витамин D
Витамин D получаваме най-вече през лятото, от слънцето и чрез кожата. Той е необходим за доброто усвояване на калция и растежа на костите. Помага за намаляване на възпаленията, за растежа на клетките и работата на имунната система.
Съдържа се в мазните риби като сьомга и скумрия. Може да се набави успешно и по изкуствен път.
Витамин Е
Той е от мощните антиоксиданти, които ни пазят от свободните радикали. Имунната система, кръвоносните съдове и кръвосъсирването се влияят от него.
Слънчогледовите семки и бадемите ще ни дадат нужните количества от него, както и маслото от пшенични зародиши.
Витамин К
Ролята му в кръвосъсирването е от особена важност. Без него тялото няма да успее да спре кървенето.
В зеленолистните зеленчуци ще открием най-добрият източник на витамин К -кейлът, спанакът или червеното цвекло ще дадат необходимите количества на тялото.
Фолиева киселина
Фолиевата киселина е част от групата на витамините В и е важна за растежа на клетките. Бременните жени я взимат като добавка, която се ползва за превенция срещу увреждания на плода.
Можем да си я набавим от ядките, млечните продукти и зеленчуците. Има я и в телешкия дроб в добри количества.
Желязо
Желязото служи за пренос на кислорода в тялото и подпомага растежа на клетките. Желязото е в хемоглобина и затова ниските му стойности дават индикации за анемия.
Можем да си го осигурим от животинските продукти -червените меса, рибата и пилешкото. Пилешките дробчета са особено добър източник на желязо и разбира се, спанакът.
Коментари