Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни супи, богати на витамини

Вкусни супи, богати на витамини

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Витаминозни супи

Супите със зеленчуци и зелени подправки съдържат много витамини и се отразяват много добре на здравословното състояние. Те се препоръчват, тъй като са здравословни и вкусни.

За да се усвоят добре мастноразтворимите витамини - A, E и D, в супата трябва да присъства растителна или животинска мазнина. Много е витаминозна супата от лапад и телешко.

Необходими продукти: 300 грама лапад, 300 грама картофи, 2 стръка зелен лук, половин китка магданоз, 300 грама телешко месо, корен от магданоз, 2 яйца, четвърт чаша сметана, 40 милилитра олио, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Нарязаният спанак се задушава с нарязания лук около 5 минути на слаб огън. Месото се сварява, изважда се от бульона и се нарязва на ситно. Връща се в бульона.

Млечна супа

Добавят се спанакът с лукът, лападът и нарязаният магданоз, нарязаните на кубчета картофи, нарязаният корен от магданоз. Добавя се сол. Сервира се, като във всяка чиния се слага малко сметана и нарязано сварено яйце.

Млечната супа с праз е пълна с витамини и се прави много лесно.

Необходими продукти: 300 грама праз, 100 грама картофи, 40 грама масло, сол на вкус, 1 литър прясно мляко.

Начин на приготвяне: Маслото се загрява, в него се запържва нарязаният на колелца праз. Млякото се кипва и в него се добавя празът. Добавят се настърганите картофи. Вари се около 5-8 минути на слаб огън и се соли на вкус.

Гъбена супа

Гъбената супа с целина е пълна с ценни витамини.

Необходими продукти: 250 грама гъби, 3 глави целина, 1 морков, 1 връзка магданоз, 3 стръка праз, 3 глави лук, 300 грама речна риба, 100 грама макарони, 1 чаена лъжичка черен пипер на зърна, щипка индийско орехче, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Гъбите се нарязват и се сваряват до омекване. Добавят се нарязаната на четвъртинки целина, нарязаният на едро морков, нарязаните на половинки глави лук, черният пипер, индийското орехче и солта и всичко се сварява.

Преди всичко да е омекнало напълно, се добавят парчета риба. След като се свари, всичко се прецежда през сито. В супата се добавят сварените макарони и нарязаният на ситно магданоз. Добавя се сол и черен пипер на вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest