Щандовете с биохрани вече трайно започнаха да се установяват и по нашите магазини. В Западна Европа и Америка те са популярни от десетилетия, докато при нас започнаха да се появяват през последните години.
Според регламентите на ЕС наименованията на опаковките биологично (био), екологично (еко) и органично (органик) са еднозначни. В България е приет терминът "биологично" и затова храните, които носят съответните характеристики, са биохрани.
Всяка храна, която носи надписа "био" по закон трябва да покрие определени стриктни стандарти. Биохраните са тези храни, при отглеждането, съхраняването и приготвянето на които не са използвани никакви химикали и изкуствени методи, които да направят плодовете по-едри и сочни на вид, а животните по-бързо да пораснат и да се съхранят за по-дълго.
Това са храни без синтетични подобрители, пестициди и генномодифицирани промени. Биохраните съдържат няколко пъти повече витамини, особено витамин С и са много по-силни антиоксиданти от обикновените плодове и зеленчуци. Няма нищо чудно и във факта, че биохраните са многократно по-вкусни от стандартните храни.
В производството на храните с етикет "био" не се използват изкуствени торове и опасни пестициди, а само натурални продукти, които природата дава. Това не се отнася само за растенията, но и за това с какво се хранят животните.
Биопродуктите се произвеждат по-бавно и по-трудно и те могат да се съхраняват за много по-кратко време. Това ги прави и по-скъпи от останалите продукти, които съдържат подобрители и стабилизатори, които съхраняват и предимно подобряват продукта, но в същото време отнемат огромна част от полезните му съставки.
Храните с етикет "био" са трикратно по-скъпи от останалите и по правило трябва да стоят на отделен щанд в магазините.
Бананите, цитрусовите плодове, рибата, авокадото, броколите, дори свинското месо са храни, в които няма прекалено много генно-модифицирани съставки и пестициди.
Коментари