Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Пъпеш за здраве и красота

Пъпеш за здраве и красота

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Пъпеш

Пъпешът е високо ценен за вкусовите му качества и диетичните му свойства. През лятото той е един от най-търсените десерти. В сочния пъпеш се съдържат лесноусвоими захари, нишесте, белтъчини, витамини, пектини, органични киселини, минерални соли.

Пъпешът е полезен при анемия, сърдечно-съдови заболявания, болести на черния дроб и бъбреците, а също така при подагра и при ревматизъм. Пъпешът е богат на силиций – от него зависи състоянието на твърдите тъкани, кожата и косата.

Силицият влияе върху кората на главния мозък, той е необходим за доброто състояние на нервите, работата на червата, храносмилателния тракт и всички вътрешни органи.

Пъпешът съдържа повече витамин С от динята. Целулозата в него добре влияе върху стомашната микрофлора, спомага за изхвърлянето на вредния холестерол от организма и подобрява храносмилателния процес.

Пъпешът има подмладяващи свойства. В източните страни казват, че пъпешът прави косата блестяща, очите млади, устните свежи, желанията силни, възможностите изпълними, мъжете желани, а жените – прекрасни.

Резени Пъпеш

Пъпешът се яде пресен, но се поднася и сушен, във вид на сладко, мармалад или конфитюр, като компот и като захаросани парченца от плода.

Пъпешът е богат на витамин РР, каротин, фолиева киселина и желязо. Този плод е полезен при запек, атеросклероза, хемороиди, болести на кръвта, бъбреците и сърдечно-съдовата система.

Пъпешът се използва за укрепване на нервната система. Пъпешът съдържа вещества, които спомагат за изработването на серотонин – хормона на щастието. Той обаче не е препоръчителен за диабетици и хора с болести на черния дроб.

За да изберете зрял пъпеш, има няколко хитринки. Погледнете стъблото – то трябва да е дебело и изсъхнало. Натиснете кората от противоположната на стъблото страна. Кората трябва леко да поддава при натиск.

Узрелият пъпеш има силен аромат. Този плод трябва да е тежък и при почукване да издава плътен глуховат звук. Наситеният цвят на вътрешността на пъпеша говори за наличието на много витамин А в него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
gogol
gogol
В началото на статията пише че е полезен за черния дроб, а в края-че не се препоръчва при болести на черния дроб.На кое да се вярва?
28.07.2012 14:38