Папаята е ценен плод с редица предимства за здравето. Веднъж научили повече за полезните му свойства, лесно ще замените старата пословица „…по една ябълка на ден” с „…половин папая дневно”.
Папаята съдържа:
- Папаин (ензим, открит единствено в този плод)
- Витамин С
- Бета-каротин
- Минерали
- Ензими, сред които аргинин и карпаин
- Фибри
За какво е полезна папаята?
Кожа и грижа за косата. Папаята е истински еликсир за кожата. Нанасяне на екстракт от папая прави чудеса с проблемната кожа, лекува акне, брадавици, изгаряния и др. Екзотичният плод е един от най-добрите ексфолиращи агенти - премахва мъртвата кожа и придава сияен тен. Той премахва тъмните петна и лунички.
Редовната апликация с папая облекчава слънчевите изгаряния и възвръща естествения тен на кожата. Тези свойства са и причина плодът да бъде включен в много кремове, маски и други козметични продукти.
Освен това папаята има забавя стареенето. Антиоксидантите, съдържащи се в нея, придават свежест и младежки вид на кожата. Екстрактът от папая е изключително полезен и за косата. Маски от папая успешно се справят и с неприятния пърхот.
Имунна система. Наличието на витамин А и С, както и на бета каротин в папаята засилва имунната система. Плодът се препоръчва горещо за хората, които често са с настинка или грип.
Има противовъзпалително действие. Ензимите, съдържащи се в папаята, правят плода добро противовъзпалително средство. Същото важи и за витамините А, С и бета-каротин. Ето защо папаята е подходящ плод за страдащите от астма, остеоартрит и ревматоиден артрит.
Помага при храносмилателните процеси. Ензимът папаин подпомага естествения храносмилателен процес и предпазва от констипация. Изключително полезен за храносмилателната и отделителната система е и сокът от папая. Три-четири дневен прием на папая ще изчисти стомаха ви и ще тонизира неговите функции. Освен това папаята предпазва от образуване на ракови клетки в червата.
Предпазва от сърдечни болести. Редовната консумация има превантивен ефект срещу атеросклероза и диабетичните сърдечни болести. Съставките на плода елиминират окисляването на холестерола – една от основните причини за запушването на артериите.
Коментари