Яйцата все повече възраждат старата си слава на здравословен продукт, става ясно от ново изследване на учени от САЩ, цитирано от БГНЕС.
Животинският продукт съдържа необходимите витамини и минерали, които са от ключово значение за организма.
Добрите новини са, че яйцата забавят процеса на стареене. Проучването доказало още, че едно яйце на ден подобрява цялостния външен вид, придава свежо и младежко излъчване.
Интересен факт е, че в днешните яйца има по-малко холестерол, отколкото преди десетина години например. Учените обясняват факта с напредъка на технологиите. Установено е още, че количеството на витамин D в продукта също е повишило нивата си.
Освен това яйцата са изключително богати на почти всички минерали, необходими за нормалното функциониране на телата ни.
В допълнение калцият, влизащ в състава на яйцето, укрепва костната система. Оказва се, че едно яйце на ден действа благотворно и на паметта, подобрява зрението и стимулира мозъчната дейност.
Белтъкът на яйцето се състои се от около 85-90% вода, 10-12% белтъчни и под 1% въглехидрати, мазнини и минерални вещества. Мазнините, съдържащи се в белтъка, основно са полиненаситени и поради това безвредни.
Жълтъкът е най-ценната хранителна част на яйцето. Около половината от съдържанието на жълтъка е вода. Мазнините заемат около 1/3. Белтъчините са около 15-16%. В жълтъка се съдържат и витамините А, D и E. Енергийната стойност на 1 средно голямо яйце е около 80 ккал.
Химичният състав на яйцето се влияе освен от режима на хранене на птицата, така и от сезона и други фактори. Например съдържанието на витамин А в яйчния жълтък през лятото е многократно по-голямо, отколкото през зимата.
Коментари