Яйцата имат толкова много ползи за здравето, че трябва да бъдат предписани за състояния, вариращи от диабет до загуба на мускулна маса и памет, твърди ново проучване. Уникалната им смес от протеини, витамини и минерали се счита за толкова мощна, че могат спокойно да бъдат описани като мултивитамини от природата.
Твърденията идват от шотландския специалист по хранене д-р Кари Ръксон. Според него и екипа му освен че яйцата съдържат висококачествени протеини и мастни киселини, в тях има и редица ключови хранителни вещества, включително витамин D, витамини В, селен, йод и холин, които не присъстват в много други храни.
Констатациите напълно противоречат на наложеното в последното десетилетие мнение, че яйцата са опасни и съдържащият се в тях холестерол повишава риска от сърдечни заболявания.
Научните изследвания доказват, че холестеролът, който се съдържа в продукти като скариди или яйца, няма значимо въздействие върху човешкия организъм и не носи риск от сърдечни заболявания. Точно обратното, нашето изследване показва, че яйцата имат невероятни ползи за здравето. По тази причина можем спокойно да ги наречем мултивитамините на природата, споделя д-р Ръксон.
Допълнителна реабилитация яйцата като здравословен продукт получават от сходно изследване на американския хранителен институт ЕпидСтат. Според учените само едно яйце на ден намалява риска от удар с 12%.
Изследователите стигат до заключението, след като прегледали редица проучвания, публикувани в продължение на 33 години – между 1982 и 2015 г., в които участвали повече от 275 000 участника.
Яйцата имат много положителни хранителни качества, включително съдържание на антиоксиданти, за които е доказано, че намаляват оксидативния стрес и възпаление. Те също са отличен източник на протеин, който е свързан с понижаване на кръвното налягане, заяви по повода водещият изследовател д-р Доминик Александър.
Коментари