Динята е голям съюзник на здравословното хранене през лятото и при високите температури. Не забравяйте, че това е плод с освежаващо въздействие, богат на микроелементи, и може да повлияе на високото кръвно налягане и да предотврати така наречения топлинен удар.
Хранителни свойства на динята
Динята е известна със своя свеж и сладък вкус и ценните си хранителни свойства. Тя е богата на витамин А и С и има завидни стойности на витамин В6.
Микроелементи: високи дози на минерални соли, по-специално калий (112 мг), фосфор (11 мг) и магнезий (10 мг). Стойностите, посочени в скоби, се отнасят за количеството на минерална сол за всеки 100 грама консумирана диня.
Калории: 100 грама диня съдържа 16 ккал. В състава на динята има 3.7% въглехидратни единици, 0.4% белтъчини, 0.2% фибри и около 92% вода.
Благодарение на количеството минерали динята е едно отлично средство за прочистване на тялото. Има диуретични свойства и благоприятства за елиминирането на токсините, натрупани в организма.
Благодарение на богатството си на микроелементи (витамини и минерали) е добро средство срещу лятната умора, физическата умора и стреса.
Наличието на антиоксиданти и каротиноиди прави динята също така добър съюзник на красивата кожа особено през лятото, когато тя се нуждае от по-специална защита. Антиоксидантите и каротеноиди защитават на кожата от появата на тумори.
Калият, който се съдържа в изобилие в този плод, помага да се поддържат нивата на осмотичното налягане и задържането на вода – в помощ на гладките мускули.
Поради високата степен на количеството вода, което представлява 93% от състава на плода, динята успява да даде усещане за ситост и идеално държи под контрол нервния импулс на глада. Витамин B подобрява настроението и се бори с нервния импулс на глада в дългосрочен план.
Свойства на семената и кората от диня
Семената на динята имат леко слабително свойство и след като се изсушат, също могат да бъдат използвани.
Бялата част на динята е богата на аминокиселината цитрулин (Citrulline), която действа съдоразширяващо. Цитрулинът може да помогне на хора с еректилни проблеми, а обикновено бялата част на плода се изхвърля. Поради изобилието на цитрулин динята често е наричана маракуя.
Противопоказания
Тези, които страдат от киселини в стомаха, гастрит, колит или синдром на дразнимото черво, трябва умерено да консумират диня, както и други плодове като киви, пъпеши, праскови и смокини.
Диня и диабет
Сред противопоказанията не се включва диабет: динята, в сравнение с много други плодове (ябълки включително), съдържа по-малко количество захар и въглехидрати. Който има проблеми с диабета, трябва да обсъди със своя лекар или диетолог въпроса с консумацията на диня.
Динята като средство за красота
Комбинирането на сок от диня със зелена глина може да получите много добра и освежаваща маска за красота, която е добре да използвате след излагане на слънце.
Как расте динята?
Дините са отглеждани през лятото, защото когато температурите паднат, растежът на растенията се забавя значително и достигането на оптимална зрялост е дълго. При благоприятно време растението може да роди узряла диня в рамките на 85 дни.
Диня без семки
Динята без семки е създадена, за да задоволи нуждите на потребителите, които все повече търсят продукти, които са лесни за похапване. Тази ГМО диня не развива семена.
Коментари