Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Розмарин - билката-чудо за готвене, здраве и красота

Розмарин - билката-чудо за готвене, здраве и красота

Йорданка ТасеваЙорданка Тасева
Иноватор
1712k
Розмарин за свинско

Розмаринът е мощна билка, която произхожда от средиземноморския регион. Името ѝ е получено от латинското ros marinus, което означава роса на морето, поради факта, че за първи път е видяно да расте по бреговата линия на Средиземно море.

Розмаринът се използва от хиляди години в готвенето и в медицината и се слави със способността си да стимулира ума, да подобри паметта и да подобри концентрацията. Розмаринът е много издръжлив и на външен вид донякъде прилича на боровите игли на ела, а не на билка за готвене.

Иглите на билката, която е член на семейството на ментата, са изключително остри, което прави тази билка благоприятна за месни ястия като яхния или печени меса.

Отглеждайте розмарин в саксия. Той участва често в средиземноморското готвене, където някои готвачи не биха могли да готвят определени меса без него. Той е отличен аромат за агнешко, свинско и пилешко в частност. Розмаринът е с много силен аромат и затова трябва да се използва пестеливо.

Тази зелена подправка е една от малкото билки, които изсъхват наистина добре, поради факта, че има много розмариново масло, което се съдържа в листата му. Следователно розмаринът може да се използва пресен или сушен при готвене, с еднакви резултати по всякакъв начин, със силен и събуждащ апетита вкус.

В някои случаи изсушеният розмарин всъщност е по-остър от пресен розмарин и не трябва да се използва толкова обилно, колкото свежият вариант, за да не се прекали с ароматите в ястието.

Розмарин се използва както лекарствено, така и козметично от няколко хиляди години. В различни цивилизации розмаринът е бил символ на много важни качества като лоялност между приятели, спомен, любов и вярност и дори любов и смърт.

Масло то розмарин

На първо място, най-важното за повечето хора и в миналото, и днес е, че розмаринът се свързва главно с ума и способността му да укрепва паметта и да засилва умствената сила.

Някога не е било рядкост да се видят гръцки и римски студенти, които носят гирлянда или плитка от розмарин в косите си, докато учат и полагат изпити.

Билкарите използват розмарин от векове, за да лекуват редица кожни проблеми; розмаринът и тонизира, когато се чувствате тревожни, нервни или депресирани. Розмаринът е билка, която съдържа много витамини и минерали.

Розмаринът има много лечебни свойства и вероятно е най-известен със способността си да успокоява нервната система, да облекчава болките и като освежаващ и подмладяващ тоник на кожата.

Състав на розмарин

Пресният и сушен розмарин съдържа същите хранителни вещества, но варира в количества. Например, пресен розмарин е добър източник на манган, но когато се изсуши, част от манганът се губи чрез процеса на сушене. От друга страна, сушеният розмарин съдържа значително по-голямо количество калций и желязо.

Пресният розмарин, който се използва в по-големи количества от изсушения розмарин, е отличен източник на витамини А и С, желязо, калций, фолат и манган. Освен това е добър източник на витамин В6, магнезий, калий и мед.

Лечебни свойства на розмарина

Розмарин с чесън е отлична подправка

- Розмаринът предпазва от рак, по-специално рак на кожата и тумори и има антиоксидантни свойства;

- Розмариновото етерично масло има антибактериални и противогъбични свойства;

- Розмаринът може да стимулира циркулацията на кръвта в тялото;

- Може да помогне за повишаване на ниското кръвно налягане;

- Билката насърчава храносмилането в стомаха;

- Розмаринът може да облекчи метеоризъм, колики при бебета, газове и лошо храносмилане;

- Може да облекчи депресията, тревожността и нервността;

- Може да облекчи главоболието;

- Поради противовъзпалителните си свойства розмаринът може да помогне за преживяване на артритната и ревматоидната болка;

- Когато се прилага върху косата като лосион, розмаринът може да третира пърхота, да насърчава растежа на косата, да поддържа косата здрава и блестяща и да създава акценти в тъмната коса;

- Може да съживи уморената и бледа кожа;

Гроздов сок с розмарин

- Розмаринът може да отпусне мускулите на тялото и може да помогне при всякакъв вид спазми. Може да се използва за масажи;

- Розмарин подобрява притока на кръв към мозъка, което може да подобри концентрацията и паметта - розмаринът е тоник за мозъка;

- Твърди се, че забавя или предотвратява плешивостта;

- Розмаринът може да стимулира тялото да произвежда пот, като стимулира кожата, което ще помогне за изпотяване при треска, грип или настинки;

- Добре е за облекчаване на храчките от гърдите;

- Розмарин поддържа кожата да изглежда млада и може да забави процеса на стареене;

- Може да помогне при летаргия и изтощение и да възстанови нивата на енергия;

- Той е антисептик;

- Може да помогне за лечение на дихателни и белодробни проблеми, когато се използва за разтриване или вдишване с парна баня;

- Розмаринът може да облекчи болките по време на месечния цикъл; -

Готвене с розмарин

Розмарин - билката-чудо за готвене, здраве и красота

Розмаринът е изключително издръжливо растение. Това е една от малкото билки, чийто аромат не се губи напълно по време на готвене и също изсъхва много добре.

Пресният розмарин трябва да се съхранява в оригиналната опаковка или да се увива във влажна хартиена кърпа и да се съхранява в хладилника;

Когато готвите с розмарин, първо, трябва да извадите игличките от дръжките и да изхвърлите дръжките. Някои хора предпочитат иглите да бъдат нарязани на ситно или смачкани преди употреба;

Алтернативно, цели клончета розмарин могат да се добавят към супа или яхния, за да придадат вкус по време на готвене, но трябва да се отстранят преди сервиране.

Розмаринът обикновено се използва като подправка за агнешко и свинско ястие, но има и много други вкусни възможности за това как да се готви с розмарин. По-долу са представени редица идеи.

- Използвайте за приготвяне на домашна плънка;

- Добавете към супи за овкусяване;

- Смесете с чесъна и използвайте като подправка за агнешко или пилешко месо;

- Добавя се към разтопеното масло и се заливат варените картофи и зеленчуци;

- Добавете нарязан розмарин към омлет, бъркани яйца или фритата.

- Увийте листа от розмарин около парчета пилешко, свинско или агнешко и печете;

- Използвайте розмарин за печена риба;

Риба с розмарин

- Добавете към доматените сосове и супи;

- Добавя се към зехтина и се сервира върху препечен хляб;

- Използвайте за овкусяване на домашни хлябове и солени бисквити.

- Добавете към леща и боб яхния.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest