Здравословни причини да използваме мащерка
- кашлица с храчки;
- бронхит, магарешка кашлица, грип или настинка;
- възпаление на устата;
- неприятната миризма на устата;
- възпалено гърло, болки в гърлото, треска, свързана с хрема;
- лошо храносмилане, хронично възпаление на стомаха, колики, диария;
- възпаление на сливиците, използва се като течност за гаргара;
- работи за подсилването на имунната система и укрепване на мускулите;
- укрепване на сърдечно-съдовите мускули;
- лекува инфекции на пикочните пътища и на пикочния мехур;
- лекува бъбречни колики;
- помага на храносмилането и усвояването на хранителните вещества;
- приемането на мащерка заедно със зехтин помага за по-добра памет;
- спомага за изпотяване на тялото при треска и болести;
- в случаи на псориазис, екзема и за лечение на изгаряния на кожата;
- използва се за лечение на пациенти с диабет;
- подобрява зрението и предотвратява сухота на очите;
- почиства кръвта, като се вари с мед и се пие на гладно всеки ден.
Мащерка се използва за премахване храчки (отхрачващо действие). Служи като антиоксидант, както и притежава антибактериални и антигъбични свойства.
Други приложения на мащерка
- в запазването на месa, както и се добавя към марината за барбекю;
- използва се с мас за лечение на брадавици;
- при производството на парфюми, козметика, сапуни и дезодоранти;
- при балсамирането на трупове.
Начин на консумация на мащерка
Стъблата с цветчетата с листата се варят с вода и се пие като чай - половин лъжица се слага на чаша гореща вода и се добавя една лъжица мед. При боледуване се пие от една до три чаши на ден за няколко дни.
Коментари