Касисът е бял, червен и черен. Най-полезен е, когато достигне зрялост през юли. Тогава е склад на витамини. Той е особено полезен за деца и се консумира най-добре пресен. За какво е полезен касисът?
Помага при настинки и намалява треската
Благодарение на касиса можете да укрепите имунната система и да предотвратите вирусни инфекции. Също така касисът е антимикробно средство и може да понижи температурата. Лекарите предписват чайове и отвари от касис при стенокардия и грип.
Полезен е при хипертония и ревматизъм
Основният ефект на червените плодове е да нормализира кръвното налягане и значително да повлияе на кръвоносните съдове, докато касисът помага за понижаване на кръвното налягане. Витамините Р и С, открити в плодовете, спомагат за намаляване и нормализиране на кръвното налягане.
Също така отвара от листата на касис е диуретик, поради което се използва за премахване на токсините. За лечение на подагра и ревматизъм се използват инфузии, от които се приготвят отвари за лечебни вани при кожни заболявания и обриви.
Укрепва тялото
По съдържание на витамин С касисът е на второ място след шипката. Двадесет плода са достатъчни, за да отговорят на дневната нужда от този витамин в организма. Витамин С има многостранни полезни свойства, които правят човешкото тяло по-силно и по-устойчиво на различни негативни фактори. Освен това касисът съдържа витамини от групата Р, които нормализират и поддържат структурата, еластичността, функцията и пропускливостта на кръвоносните съдове, предотвратяват техните склеротични лезии и спомагат за поддържането на нормално кръвно налягане.
Намалява стреса
Витамините, съдържащи се в касис, укрепват нервната система и кръвоносните съдове на мозъка, подобряват паметта и помагат за справяне с психологическия стрес. Касисът също подобрява паметта, така че често се препоръчва да го използват кандидат - студенти по време на изпитния сезон.
Подобрява състоянието на червата, бъбреците, черния дроб и сърцето
Благодарение на витамин В касисът нормализира червата, а фосфорът, който се съдържа в плодовете, е жизненоважен за нормалното функциониране на организма, а именно бъбреците, черния дроб, сърцето. Фосфорът е необходим на организма за производството на енергия, функциите на мускулите и нервната система и растежа на костите.
Редовната консумация на касис ще помогне да се отървете от киселини, да укрепите стените на кръвоносните съдове, а също така ще повлияе благоприятно на паметта и яснотата на мисленето.
Отслабване
Зрънцето е идеално за хора, които искат да отслабнат, освен че 100 г френско грозде съдържа само 56 ккал, то съдържа и фибри, които се абсорбират напълно от организма и водят до бързо засищане.
Сортовете бяло френско грозде понякога са незаслужено забравени. Междувременно вкусът на бяло френско грозде се сравнява благоприятно с техните сестри от касис. Плодовете му са много ароматни и вкусни. Културата дължи своя деликатен вкус на високото си съдържание на захар. Белият касис е абсолютно неалергичен - може спокойно да се яде от всички хора.
Ето и още ползи от касиса:
- възстановява пълната активност на сърдечно-съдовата система, има
благоприятен ефект върху функционирането на хематопоетичната система;
- предпазва организма от преждевременно стареене;
- регулира дейността на жлъчния мехур;
- предотвратява появата на атеросклероза;
- подобрява функционирането на черния дроб, надбъбречните жлези,
коригира клетъчния метаболизъм;
- възстановява зрението, паметта;
- укрепва нервната система.
Мъдрите хора казват, че ако човек иска да поддържа добро здраве, да получи надеждна защита от атаката на вируси и бактерии, той трябва да яде само шепа леки плодове всеки ден, и да се наслаждава на рецепти с касис. Задължително опитайте кекс с касис и желе с френското грозде.
Коментари