Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Топ 10 храни, препоръчителни в горещините

Топ 10 храни, препоръчителни в горещините

AdminAdmin
Администратор
95442k
Топ 10 храни, препоръчителни в горещините

Ако се чудите, кои са най-добрите храни за хапване през горещите дни, разгледайте нашия списък със свежи предложения, които ще ви охлаждат това лято.

Диня разхлажда в горещини

Антиоксидантите в динята могат да намалят риска от рак, диабет, сърдечно-съдови заболявания и артрит. Съдържа голямо количество витамин А и С, както и калий. Той помага на мускулите и функционирането на нервната система, и намалява риска за високо кръвно налягане.

Динята спомага за снабдяването ни с течности, което е много важно през летния сезон. Въпреки сладкия си вкус, пасва в менюто на диабетиците. Една купичка диня ви предоставя 45 калории и 12 грама въглехидрати.

Краставици

Краставица

Една порция краставица има само 16 калории и 4 грама въглехидрати. По-добре консумирайте краставиците с кората и семките, защото те са богати на хранителни вещества.

Конвенционално отглежданите краставици най-вероятно са обработвани със синтетични вещества, които съдържат химикали, които се натрупват в кората, заради което е препоръчително да я белите. Лигнинът и хранителните вещества, съдържащи се в краставицата, имат противоракови ползи за храносмилателния тракт.

Плуот

Сини Сливи

Този хибрид между слива и кайсия - сливокайсия, в съотношение 70% слива и 30 % кайсия, има уникален вкус и аромат, богат на витамин А и С, с изключително ниско съдържание на мазнини, без да съдържат холестерол.

Швейцарско цвекло за салата в горещините

Фитонутреините в него имат противовъзпалително ползи и осигуряват антиоксиданти. Изследвания показват, че швейцарското цвекло има невероятно въздействие върху регулирането на кръвната захар. Една порция съдържа от него съдържа 35 калории и 7 грама въглехидрати.

Патладжани в горещините

Този лилав зеленчук, който можете да сготвите по най-различни начини, е източник на калий, манган, фибри, витамин С, В6, фолиева киселина, магнезий, молибден и ниацин. С него можете да намалите холестерола си. Една порция от него съдържа 35 калории, 9 грама въглехидрати и 2 грама фибри.

Хапвайте домати в жегите

Домати

Толкова вкусни и подходящи за летните дни, доматите намаляват риска от усложнение на диабет и сърдечносъдови заболявания. С ниското си съдържание на калории (1 купа има само 32 калории и 7 грама въглехидрати). Доматите са превъзходен източник на витамин С и витамин А, както и витамин К - важен за здравето на костите. Други жизненоважни хранителни вещества в доматите са ликопен, калий, витамин В6, фолиева киселина, фибри, манган, магнезий, ниацин и витамин E.

Тиквичките са идеалната храна за жегите

Тиквички

Печени, пълнени тиквички, соте, или сурови в здравословни закуски и салати, летните тиквички предоставят значително количество влакна (2, 5 грама на купа). Съдържанието на полизахаридни влакна като пектин в тиквичките имат особени ползи за регулирането на кръвната захар. В допълнение към това тиквите осигуряват и фолиева киселина и витамините В6, В1, В2, В3, холин, цинк и магнезий, както и омега-3 мастни киселини. Съдържат 30 калории и 7 грама въглехидрати.

Червен берикс

Червената риба е здравословна и нискокалоричен вариант за горещините. Червената риба има едва доловимо сладък вкус и е с плътна консистенция. Комбинирайте я с червен пипер и босилек, сладки зеленчуци на скара като домати чери.

Червената риба е чудесен източник на полезни за сърцето омега-3 мастни киселини Освен това добавя високо съдържание на протеини в менюто ви и витамин B12, който помага за поддържането на здрава нервна система.

Хапвайте зелен боб

Зелен боб

Заради антиоксидантите в него като лутеин и бета-каротин хранителната му стойност е сравнима с други зеленчуци. Той е отличен източник на витамин С и витамин А, както и витамина, изграждащ костите К. Една чаша зелен фасул има само 44 калории и 10 грама въглехидрати, а също така осигурява около 4 грама фибри, важни за храносмилането.

Повече чушки срещу жегите

Прекрасно допълнение към всяко ястие, чушките са източник на витамин С, тиамин, витамин В6, бета-каротин и фолиева киселина. Сладките чушки съдържат голямо количество фитохимикали, които имат изключително антиоксидантно действие. Ликопенът в тях предпазва от рак и сърдечни заболявания. Една чиния пресни чушки има около 28 калории и 6 грама въглехидрати.

Вижте още:

- Хидратирайте се вкусно през летните жеги;

- Какво да консумираме през горещото лято;

- Задължителни храни в най-горещите дни от годината.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest