Червените боровинки (Vaccinium vitis-idaea L.) са вечнозелен храст с вкусни червени ядливи плодове. В природата се срещат диви червени боровинки, но има и култивирани сортове. Червената боровинка е малък плод и расте в умерените зони в много райони на САЩ, а и някои други части на света.
Както се предполага, червената боровинка е член на семейство боровинки, които са изключително полезни малки плодчета. Те могат да се приемат като сок, като пресен плод или като екстракт. За максимална здравословна полза е добре сокът от боровинки да не трябва да бъде подсладен.
За родина на едроплодната червена боровинка се счита Северна Америка. САЩ и Канада са специализирани в отглеждането на плантации червени боровинки. Там са изградени огромни площи, оформени като блата, пригодени за отглеждане на тези толкова ценни плодове. На Стария континент млади насаждения има в Полша и Германия, а в нашата страна се отглежда само от любители градинари.
У нас храстът на червените боровинки може да се види по каменливи поляни, в иглолистни гори. Среща се в Средна и Западна Стара планина, Западни и Средни Родопи, Рила, Витоша, Пирин, Беласица, Средна гора (включително Лозенска и Плана планина). Плодовете на червената боровинка не са толкова сочни и вкусни, като на Синята, но се появяват по-късно, когато другите боровинки вече са преминали.
Състав на червените боровинки
Червената боровинка е добър растителен източник на особено важните за метаболизма Омега-3 мастни киселини. Тези червени плодчета са богати на витамини, микроелементи, минерали, дъбилни вещества и флавоноиди, есенциални мастникиселини - линолеова киселина (OMEGA-6), алфа линолеова киселина (OMEGA-3), каротеноиди и фитостероли.
Червените боровинки съдържат около 6% арбутин, следи от хидрохинон, около 8% катехинови танини, флавоноидните вещества кверцетин, хиперозид, изокверцетин, урзолова, хлорогенова и кафена киселина и доста витамин С.
Присъстващите дъбилни вещества от катехинов тип в листата на червената боровинка ги правят по-добре поносими от тези на мечото грозде. Червените боровинки са мощен антиоксидант. Витамин А ефективно неутрализира действието на свободните радикали, а плодовете имат и антисептични свойства. Има данни, че около 20 млн. души в Европа използват червената боровинка като антиоксидант.
Съдържащият се в диви плодове токотриенол (рядко срещана форма на витамин Е) е най-ефективният и се открива в червените боровинки. Счита се за антиоксидант, който е между 40-60 пъти по-ефективен от токоферол, най-често срещаната форма на витамин Е. Твърди се, че от всички натурални масла, това от червената боровинка съдържа най-голямо количество от токотриенол. В червените боровинки има и големите количества желязо, а допълнителен плюс е, че плодовете има ниският гликемичен индекс.
В 100 г червени боровинки се съдържат
86.5% вода; 49 ккал; 0.4 г белтъчини; 0.2 г мазнини; 12.7 въглехидрати; 8.5 г захари; 4 г фибри.
Избор и съхранение на червени боровинки
Купувайте червени боровинки, които имат наситен цвят и без следи от разваляне. Голяма част от реколтата на червените боровинки се използва за замразяване, изсушаване или превръщането им в сок, поради това бъдете внимателни, когато ги купувайте и следете за подробна информация върху етикетите на продуктите. Пресните червени боровинки се съхраняват в малки дървени кутийки, поставени на хладно и сухо място. Имайте предвид, че бързо изсъхват. Може да ги съхранявате и във вода.
Кулинарно приложение на червените боровинки
Ако имате възможност да наберете диворастящи червени боровинки, възползвайте се с максимална сила и то бързо. Тези плодове, освен че могат да изземат функциите на домашната аптека, са и изключително вкусни за приготвяне. С тях може да се приготви фин и нежен сос от червени боровинки, да ги добавите при печенето на различни меса от домашни животни и дивеч.
Не се страхувайте да добавяте червени боровинки в домашните сладкиши. Дори и един обикновен кекс може да се превърне в уникално сладко изкушение, ако прибавите 1-2 шепи червени боровинки. Предлагаме ви една вкусна рецепта за сладкиш с червени боровинки.
Рецепта за Кекс с червени боровинки и шоколад
120 г черен шоколад; 1/2 ч. ч. краве масло, меко; 1 3/4 ч. ч. топла водичка; 1 1/2 с. л. суха мая; 1 1/2 с. л. сол; 4 яйца - леко разбити; 2/3 ч. ч. захар; 5 1/2 ч. ч. брашно; 1 ч. ч. какао; 180 г черен шоколад, натрошен; 150 г червени боровинки, сушени.
Начин на приготвяне: Разтопете на водна баня натрошения шоколад с маслото и оставете да се охлади. Разбийте леко в голяма купа яйцата, солта, маята (предварително разтворена в топлата вода с щипка захар), водата и захарта. Добавете брашното и какаото и разбийте с миксера, докато всичко се хомогенизира. Най-накрая разбъркайте с шоколадовата смес с маслото, натрошения шоколад и червените боровинки.
Покрийте съда с кърпа и оставете да втаса за 2 часа, до удвояване на обема. След това прехвърлете с влажни ръце тестото във форма с хартия за печене и оставете да втаса пак за 40 минути в тавата. Намажете го с разбито яйце и сложете да се изпече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути.
Ползи от червените боровинки
Червените боровинки са мощни антиоксиданти със сякаш неизброими ползи върху човешкото здраве. Червените боровинки са от най-големите и напълно естествени източници за получаване на витамин С, който защитава тялото срещу инфекции на пикочните пътища. Все повече изследвания показват други полезни ефекти поради високите им антиоксидантни свойства - плодчетата дори спомагат за понижаване на холестерола. Борците срещу свободните радикали защитават клетките от увреждане.
Червените боровинки от столетия са известни за профилактика и като лекарство при инфекции на пикочните пътища. Много хора използват и хранителните добавки от червената боровинка се използват за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища, причинени от бактерии. Проантоцианидите в червената боровинка успяват да блокират слепването на бактериите и Е.коли от придържането им към клетъчните стени на матката и на пикочния мехур.
Доказано е също така, че червените боровинки спомагат за намаляване на зъбна плака, а сокът от червени боровинки може да възпрепятства натрупването на бактериите, които причиняват зъбна плака.
На всичкото отгоре тези малки „червени диаманти” са силно противораково средство. Доказано е, че проантоцианидните съединения в червената боровинка имат антиканцерогенна активност, в резултат на което червени боровинки могат да предотвратят бързото израстване на тумори. При лабораторни опити е доказано, че екстракти от химикали в червените боровинки са предотвратили мултиплициране на засегнати от рак клетки на гърдата.
Червените боровинки са много полезни и за сърцето. Оказват превенция на сърдечните проблеми и помагат при наличието на различни болести на сърцето. Профилактиката с червена боровинка, като допълнение във вашият хранителен режим, може реално да намали риска от сърдечни заболявания. Ежедневната консумация на сок от червени боровинки увеличава нивото на добрия холестерол и намалява нивото на лошия холестерол. Това от своя страна е свързано с благоприятни ефекти върху сърцето и вашето кръвно налягане.
Червените боровинки са мощно средство срещу камъни в бъбреците. Хининова киселина в червените боровинки и може да помогне да се предотврати развитието на камъни в бъбреците.
Пиенето на сок от червени боровинки може да спре инфекция на пикочните пътища, защото пречи на бактериите да прилепнат към клетъчните стени. Танините възпрепятстват полепването и задържането им за стената на пикочния мехур, с което предпазват от инфекции на уринарния тракт.
Отвара от червени боровинки при цистит
Още бабите ни са знаели, че отварата от листата на червената боровинка е много полезна при цистит. За да я приготвите са ви необходими 2 с.л. листа, които се варят на слаб огън във 300 мл вода за около 5 минути. Оставя се да изстине и се пие на 3 пъти през деня в течение на 2 седмици.
Коментари