Сочните ягоди са любими на мнозина от нас. Как да не обикнеш този свеж, вкусен, сладък плод! Ягодата е плодът на любовта и страстта, но освен това има не една и две ползи за човешкия организъм.
Народните поверия гласят, че дивите ягоди или по-точно техните корени могат да лекуват инфекции в гърлото, меланхолия, припадъци, възпаления, камъни в бъбреците, лош дъх, подагра и болести на кръвта и жизненоважни органи.
Ягодата е единственият плод, който "показва" семената си на света. Ягодите се съхраняват най-добре в хладилник. Проучване за ягодите посочва, че те, както и боровинките и малините съдържат в себе си химикали, които предпазват клетките от рак на шийката на матката и рак на гърдата.
В ягодите се съдържат 120% от дневната доза витамин С, който, както знаем, бори инфекции. Съдържат също манган и фолиева киселина, както и калий със своя ко-факторинг ензим, супероксид дисмутаза.
Ягодите са с ниско съдържание на калории и мазнини, богат източник са на антоцианини, елагитанини, флавоноли, терпеноиди, както и фенолни и елагови киселини, всички фитонутриенти, които действат заедно противовъзпалително. Съдържат в себе си минерали като медта, която помага за здравословното развитие на червените кръвни клетки, съдържа също флуорид, желязо и йод.
Освен че помагат в борбата с рака, ягодите забавят процесите на стареене, както и действат срещу неврологични заболявания. Ягодите имат висока антиоксидантна активност, също имат способността да регулират нивата на глюкоза в кръвта.
Все пак препоръчвам да ядете ягоди в умерени количества, защото все пак в тях се съдържа фруктоза, която може да навреди на нашето здраве. А ето и какви са нейните хранителни стойности.
В 150 грама ягоди се съдържат;
- Калории- 49;
- Въглехидрати- 12 г;
- Захар- 7 г;
- Фибри- 3 г;
- Протеин- 1 г.
И защото знаем, че обичате ягоди, ви предлагаме да пробвате някоя от нашите апетитни рецепти за ягодови сладкиши, торти с ягоди или която и да е ароматна рецепта с ягоди.
Коментари