Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни и икономични руски ястия с ряпа

Вкусни и икономични руски ястия с ряпа

Вкусни и икономични руски ястия с ряпа

Ряпата, наред с картофите, зелето и цвеклото, е сред предпочитаните зеленчуци, които се използват от руснаците при приготвянето на различни зеленчукови ястия.

Интересен е факта, че тя е била предпочитана пред картофите чак до втората половина на 19 в., тъй като се е смятало че те, като всички чуждоземни продукти, са били греховно изкушение и всеки, който ги опита, ще гори в ада.

Поради тази причина разнообразието от рецепти, включващи ряпа като основна съставка в руската кухня, е огромно. Ето 2 от най-популярните:

Ряпа със сос

Печена ряпа

Необходими продукти: 9 репи, 5 яйца, 1 ч.ч. каймак от прясно мляко, сол и захар на вкус

Начин на приготвяне: Обелената и измита ряпа се нарязва на кубчета и се сварява. Отделно се отделят жълтъците от белтъците, като жълтъците се разбиват с около 1 с. л. захар и към тях се прибавя каймакът. Всичко това се разбърква добре и се вари на водна баня при непрекъснато бъркане до сгъстяването на соса. Към така получената смес се добавят белтъците, предварително разбити на сняг, и сол на вкус. Сварената ряпа се порционира и се залива със соса. Може да бъде поднесена самостоятелно или като гарнитура към телешко, говеждо или свинско месо.

Пълнена ряпа

Пълнена ряпа

Необходими продукти: 7 средно големи репи, 150 г настърган кашкавал, 30 г масло, 200 мл заквасена сметана, 1/2 ч.ч. ориз, 1 глава кромид лук, 1 сварено яйце, няколко стръка магданоз, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Репите се обелват, горната им част се отрязва и се слагат да се варят, докато омекнат. След това се издълбават с помощта на лъжица, така че да може в тях да бъде поставен пълнеж. Той се приготвя от запържения в маслото ситно нарязан лук и ориза. Към тях се добавя около 1 ч.ч. от бульона, в който се е варила ряпата. След като оризът е готов, се слага нарязаното яйце, подправя се със ситно нарязан магданоз, сол и черен пипер на вкус. Пълнежът се разбърква и с него се напълват репите, които се слагат в тава, поръсват се с кашкавал и малко масло и се запичат. Всяка ряпа се поднася заедно с няколко лъжици заквасена сметана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest