Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Популярни руски коледни ястия

Популярни руски коледни ястия

Нина НордНина Норд
Джедай
825
Пълнено коледно прасенце

На Коледа в Русия се приготвят специфични ястия и напитки, които са част от празничната трапеза. Те са задължителна част от празничния обяд на Коледа.

Сладката напитка сбитен се сервира на Коледа. Тя се приготвя от 5 литравода, 800 грама ягодово сладко, 200 грама мед, 2 грама джинджифил, 2 грама карамфилчета, щипка канела. Във вряща вода се добавят сладкото и меда, след пет минути се добавят подправките и се сервира горещо.

Свинското месо с пшеничена каша е едно от коледните руски ястия. Два килограма свинско месо се нарязват на едро, леко се начукват и се запържват на силен огън. Сварява се жито, но се сваля от котлона, преди да е съвсем омекнало.

Житото се добавя към свинското месо и се разбърква. Добавя се сол, две резенчета от кисела ябълка, покрива се всичко с листа от зеле. Затваря се плътно с капак и се пече на 150 градуса в продължение на час и половина.

Сбитен

Вместо свинско с жито може да се приготви печено коледно прасенце. Прасенцето се измива добре и се подсушава, посолява се от вътрешната страна и се слага в тава с гърба нагоре.

Леко се намазва със сметана, полива се с разтопено масло, а в тавата се налива половин чаша вода. Пече се час и половина. За да се образува хрупкава коричка, по време на печенето прасенцето се полива няколко пъти със соса от печенето. Сервира се със задушено зеле и се поръсва с настъргани твърдо сварени яйца.

Коледна пуйка

Коледната пуйка е важен елемент от коледната трапеза. Естествено, ако има прасенце, пуйката може и да се пропусне. Но ако предпочитате пуешкото пред свинското, необходими са половин килограм орехи, половин килограм сушени сини сливи, една кисела ябълка, 1 чаша ориз, сол и черен пипер на вкус.

Пуйката се измива и се напълва със смес от гореизброените продукти. След като се напълни, се зашива. Намазва се със смес от 200 грама сметана, 50 грама масло и 50 грама майонеза. Пече се в тава около два часа и половина на 160 градуса, като постоянно се полива със соса от печенето. Сервира се цяла и се реже на масата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest