Тиквата е сред най-полезните плодови зеленчуци, които може да сложите на трапезата си, а у нас е на особена почит. Това се дължи не само на нейните безспорни вкусови качества, но и благотворното ѝ влияние върху здравето.
Има много причини тиквата да бъде чест гост на трапезата ви и ако трябва да посочим първата от тях е, че тиквеник изобилие е вкусотия, която всеки трябва да опита.
Ако оставим шегата на страна, е отбележим, че полезните свойства на тиквата са познати на човечеството още от древността.
В миналото тиквата е била използвана за лечение на най-различни заболявания или симптоми, като висока температура, запек, нервни разстройства.
Днес специалистите препоръчват тиквата на хора, които страдат от наднормено тегло, защото този плодов зеленчук е не само вкусен, но и ниско калоричен.
Тиквата много лесно се усвоява от организма, която я прави подходяща за хора от всякаква възраст, а пектинът, който се съдържа в нея, спомага за прочистване на червата и помага на тялото да се освободи от натрупаните радионуклеиди.
Тиквата е полезна и препоръчителна за хора, които страдат от язва на стомаха или дванадесетопръстника, от колит или гастрит. Печената тика има меко слабително действие и се препоръчва на хора, които страдат от запек.
Вкусният плод се препоръчва като профилактика срещу задържането на вода в организма. Нейното присъствие на трапезата е задължително за хора, които страдат от болни бъбреци и хора, които страдат от туберколоза.
В случай че страдате от диабет, задължително трябва да консумирате тиква, защото тя поддържа стабилни нивата на кръвната захар и доставя на организма микроелементи, които повишават нивата на бета клетките, натоварени с производството на инсулин.
Хората, които страдат от сърдечно-съдови болести или хипертония, или се борят с висок холестерол трябва задължително да консумират тиква.
Не на последно място тиквата трябва да бъде консумирана от всички, които прекарват голяма част от деня си пред екрана на компютъра. В този зеленчук се съдържат пет пъти повече бетакаротин отколкото в морковите и консумацията на тиква действа профилактично срещу очни заболявания като кокоша слепота.
Прочети също колко време се пече тиква, как се замразява тиква или опитай някоя от нашите рецепти с тиква.
Коментари