Тиквата, както знаем, е изключително вкусна, но е и много полезен плод. Тя влиза в състава както на сладки изкушения с тиква, така и на солени ястия.
В следващите редове ще поговорим за това защо трябва да консумираме тиква и с какво тиквата е полезна за нашето здраве.
Полезни качества на тиквата и защо да я ядем:
- Ако имате излишни килограми за сваляне, то тиквата е вашият избор;
- Тиквата е идеална за диабетици и тези, предразположени към диабет, защото когато хапвате тиква, нивата на кръвната захар не се увеличават;
- Трябва да ядем тиква, защото тя подпомага по-добрата обмяна на веществата и дава много енергия на организма;
- Трябва да ядем тиква, защото в нея се съдържа един рядко срещан витамин - К, който е нужен за правилното съсирване на кръвта, и витамин D, който е най-нужен през зимата, когато почти няма откъде да бъде набавен;
- Трябва да ядем тиква, защото в нея се съдържа и един друг витамин, който е рядко срещан, а именно витамин Т, който е изключително важен за лечението на анемия и хемофилия;
- Трябва да ядем тиква, защото вътрешността ѝ се усвоява бързо и лесно в организма;
- Трябва да ядем тиква, защото в нея има голямо изобилие от витамини и минерали. Поради факта, че в нея има малко калий, това я прави едно от добрите диуретични средства, което премахва отоци при сърдечно-съдови и бъбречни заболявания;
- И най-важната причина, поради която трябва да ядем тиква, е тази, че както казахме в началото, с нея могат да се приготвят изключително вкусни, ароматни и питателни ястия с тиква и десерти.
Не пропускайте да приготвите нещо вкусно с тиква още сега:
- тиквен пай;
- тиквен кекс.
Коментари