В сезона на тиквите на пазара има голям избор от тикви, затова тук ще обсъдим печенето на тиквата и ползите от нея. Тиквата е богата на плодова захар. В някой сортове тази плодова захар достига до 10%, затова няма нужда да се добавя повече захар при печене.
Тиквата е диетична и всеки, решил да мине през този сезон на диета, може да я включи в менюто си. В 100 г тиква се съдържат само 17 калории. Полезна е за редица заболявания, най-вече бъбречни и сърдечносъдови. Най-разпространени при нас са бялата тиква и тиква цигулка. Бялата тиква не е много сладка, затова трябва да се посипе с захар при печене.
Времето за печене на различните видове тикви е различно. Зависи и от количеството тиква, което се пече. Може леко да се сварят парчета тиква, после отцедени да се наредят в тава и запичаме на умерена фурна 180 градуса до зачервяване. Хубаво е да не се добавя вода.
Най-вкусна е тиква, печена с кората. За целта на дъното на тава може да засипе 1 ч.ч. захар по цялото дъно. Отгоре се нареждат резени тиква с кората нагоре, а месестата част е в захарта. Сега вече се сипва и 100 мл вода и се пече до готовност. Така се получава задушена тиква.
Когото се пече с месото нагоре, тогава се наблюдава цветът на тиквата. Когато добие кафеникава коричка, е готова. Времето за печене на тиквата е около 50-60 минути, като то се променя от вида тиква, която се пече.
За да стане по лесно и бързо печенето, е хубаво на месестата част на тиквата да се направят отгоре с нож малки разрез. Това прави печенето по-лесно.
Може да се постави върху хартия за печене - така ще си спестите да миете загорели петна от карамелизираната захар, с която е посипана тиквата.
Когато се пече бяла тиква, може да се покрие с фолио, защото парчетата са дебели и се иска повече време за печене.
Тиква цигулка се пече на средно ниво за 50 минути, а бяла тиква се пече за 1 час и 30 минути.
Прочети също как се замразява тиква или опитай някоя от нашите рецепти за:
- или чийзкейк с тиква.
Коментари