Когато чуем думата попара, може би всички си представяме детската градина.
Попарата е вид икономична закуска, най-често бива консумирана от малките деца.
Както и при всяко друго ястие, и тук съществуват варианти за разнообразяване на тази вкусна закуска за деца.
Традиционно за направата на попара се използва стар хляб, престоял два - три дни, за да е по-сух, сирене, масло и гореща вода.
Хлябът за попарата се начупва на хапки, натрошава се сиренето, добавя се лъжичка краве масло и се залива с гореща вода.
Похлупва се за кратко, така че хлябът да попие водата.
Когато попарата ще се приготвя за малки деца, е добре да се използва обезсолено сирене.
Тъй като тази закуска е любима и за възрастни хора, може да се приготви по класическия начин, като накрая се залее с горещо олио, в което сме запържили червен пипер.
Водата в попарата може да се замени и с прясно мляко, а по желание сиренето може да се замени със захар.
Любителите на богати аромати могат да си приготвят попара с чай.
Филиите хляб също могат да са най-различни, като започнем от типа на хляба - пшеничен, ръжен, царевичен.
Въпрос на вкус е дали ще се използват филии сух хляб, препечени филийки или сухари.
Чудесна добавка към класическата закуска попара е добавянето на ароматна трахана.
Като всяка тестена закуска и тук трябва да се внимава с количеството, защото попарата е калорична и засищаща храна.
Прекалено големите порции ще ни донесат и допълнителни килограми, а и ще натоварят организма с преработването на голямо количество въглехидрати.
А, целта на закуската е да ни засити и зареди с енергия, за да се чувстваме добре.
Коментари