Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се прави маскарпоне

Как се прави маскарпоне

Нина НордНина Норд
Джедай
825
Крем с маскарпоне

Пригответе сами маскарпоне, което се използва за направата на много десерти. Необходима ви е течна сметана – 125 милилитра, 250 милилитра прясно мляко с висока масленост, 1 чаена лъжичка лимонов сок.

Необходим ви е също така термометър за измерване на температурата на течността, но при липсата му температурният режим се подбира на око. Необходимо ви е и сито, най-добре с конусовидна форма, както и парче памучна тъкан.

Маскарпонето е с консистенция на извара, но без характерната за нея зърниста структура. Това се дължи на високият процент мазнини в маскарпонето.

Течната сметана се смесва с млякото и се налива в тенджера. Нагрява постепенно, като непрекъснато се разбърква леко. Когато температурата на сместа достигне до 85 градуса, тенджерата се сваля от котлона.

Сладкиш с маскарпоне

При непрекъснато разбъркване се добавя постепенно лимоновият сок. В това време температурата на сметана ще е 82 градуса. Тенджерата се връща обратно на котлона и постоянно се разбърква, като температурата е между 82 и 84 градуса.

От време на време трябва да се изважда лъжицата, за да се види структурата на готовия продукт. Ако при изваждане лъжицата е почти чиста, с малки гъсти разтичания, нагряването продължава.

Маскарпоне

Когато при изваждане лъжицата е обвита плътно от сметановата течност и при вертикално положение на лъжицата течността остава върху нея, маскарпонето е готово.

Тенджерата се сваля от котлона и при непрекъснато разбъркване се охлажда до 50 градуса. Маскарпонето се излива в гевгир, покрит с памучна тъкан.

Когато се отцеди, памучната тъкан се връзва и течността трябва да се отцеди докрай – това става, като от вързопа постоянно капят капки, докато влажността намалее.

След като памучният вързоп вече има плътен вид, той се връща обратно в гевгира, отгоре се поставя тежест от половин килограм, например пакет с леща или боб, и се оставя в хладилника за десет часа.

През няколко часа маскарпонето се вади и се разбърква внимателно, докато не стане ясно, че е достигнало необходимата плътност, за да бъде използвано за основа на десерти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
56
43
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Мирослава
Мирослава
Течната сметана от животински или растителен проиъход? Какъв процент масленост?
20.04.2013 09:16
4
1
мен
мен
не че нещо но много игра и според мен най-добрият вариант на магазина има... а също и в онлайн магазините . :)
19.04.2013 19:43
2
1
криса
криса
четете хора,млякото се смесва със сметаната
18.04.2013 18:14
1
Ася
Ася
Абе верно, къде е млякото :D
04.02.2013 16:18
2
Мама
Мама
Някой опитвал ли се е да го прави?
30.01.2012 09:41
Весела
Весела
Как къде е млякото - ами то много точно е написано - течната сметана се смесва с млякото
24.01.2012 20:19
2
Елена
Елена
Четете внимателно : "Течната сметана се смесва с млякото и се налива в тенджера. Нагрява постепенно, като непрекъснато се разбърква леко. Когато температурата на сместа достигне до 85 градуса, тенджерата се сваля от котлона."
19.01.2012 18:06
2
ДАНЧО
ДАНЧО
И АЗ ТОВА ПИТАМ
18.01.2012 20:39
3
Мария
Мария
А къде остана прясното мляко?
"Необходима ви е течна сметана – 125 милилитра, 250 милилитра прясно мляко с висока масленост, 1 чаена лъжичка лимонов сок."

18.01.2012 12:51
4