Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Маскарпоне или Моцарела? Какво предпочитате?

Маскарпоне или Моцарела? Какво предпочитате?

Маскарпоне или Моцарела? Какво предпочитате?

Меките пресни сирена са неузрели и малотрайни сирена. Повечето се правят от краве мляко.

Изварата - млечен продукт от типа на сиренето с ниска или средно висока масленост и зърнеста консистенция. Приготвя се с млечнокисела закваска, която ѝ придава свеж, леко остър вкус.

Нискомаслената извара е силно обезмаслен вариант на обикновената. Родината и е Германия и хранителният ѝ профил наподобява този на обезмасленото крема сирене, но вкусът и не е така сметанов /леко накиселява/.

Маскарпоне или Моцарела? Какво предпочитате?

Крема сиренето - произлиза от Франция, където понякога го наричат бяло сирене. Има относително плътна и мека консистенция и е идеален заместител на сметаната. Стандартният вариант е с 8% съдържание на мазнини, а обезмасленият - буквално с 0% съдържание на мазнини.

Маскарпоне или Моцарела? Какво предпочитате?

Маскарпоне - италианско сирене с изключително гладка консистенция, богато на мазнини (46%) и висока калоричност (450 ккал на 100 г). Прави се от сметана, а не от мляко.

Маскарпоне или Моцарела? Какво предпочитате?

Мекото прясно сирене е идеално за мазане. Предлага се в пълномаслен и нискомаслен вариант, натурално или овкусено с подправки.

Маскарпоне или Моцарела? Какво предпочитате?

Моцарела - сиренето за пица. Има мек и деликатен вкус, а при топене става еластично. Приготвя се по различен начин; бучките пресечено мляко се месят и разтягат, преди да се оформят на топки. В търговската мрежа се предлага и моцарела от биволско мляко, както и пушена моцарела.

Маскарпоне или Моцарела? Какво предпочитате?

Панир - индийско прясно сирене с ниска масленост. Обикновено се добавя към ястия с къри. Намира се трудно, но може да се приготви и у дома.

Маскарпоне или Моцарела? Какво предпочитате?

Рикота - сирене с ниска до средно висока масленост. Необичайното при него е, че се прави от суроватка, а не от пресечено мляко - обикновено това е суроватката, която остава при производството на пекорино (италианско твърдо сирене). Има мек, леко сладникав вкус и зърниста консистенция.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest