Моцарелата е класическо италианско сирене, което се слави с вековна история. През 21 век моцарелата се сдобива със световна популярност, като днес е сред най-широко използваните видове сирена в кулинарията.
Кашкавалената моцарела по-малко позната разновидност на това класическо сирене. Това, което е характерно за кашкавалената моцарела, е че тя има по-плътната структура, типична за кашкавала. Този характеристика прави този тип моцарела лесна за рязане на кубчета и запазва своята форма, без да се разпада.
Тази моцарела е сравнително по-суха от останалите видове. Тя има характерен жълт цвят и консистенцията й наподобява конци. Затова и кашкавалената моцарела е подходяща за добавка към редица рецепти, а може и да бъде основна тяхна съставка.
Как се ползва кашкавалена моцарела?
Като добавка
Кашкавалената моцарела предлага твърда и суха структура, която я запазва твърда по време на рязане. Затова и този вид моцарела се смята за изключително подходяща за добавка към много рецепти. Задължително опитайте:
- Салати с моцарела;
- Пици с моцарела;
- Сандвичи;
- Ястия на фурна;
- Пастени изделия;
- Ризото.
Като съставка
Кашкавалената моцарела може да се ползва като кулинарна съставка за приготвянето на вкусни ястия. Като такава, тя е особено подходяща при тестени солени изделия. Такива могат да бъдат:
- Питки с моцарела;
- Баници;
- Солен кекс;
- Тутманик;
- Солен пай.
Освен в направата на рецепти от тесто, кашкавалената моцарела може да се използва за приготвяне на ястия от месо и кайма.
Моцарелата дава страхотни резултати под формата на кюфтета от кашкавалена моцарела.
Кашкавалената моцарела също може да се използва за приготвянето на запеканка, рулца от патладжан, критарки с пилешко, зеленчукови рулца, огретен или пълнени гъби.
Не на последно място кашкавалената моцарела може да се ползва във всякакви рецепти, в който слагате обикновена моцарела. За гарниране на пици, бурито, паста, пълнени зеленчуци. Те едно вкусно допълнение към всяко ястие.
Коментари