Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарни приложения на кашкавалената моцарела

Кулинарни приложения на кашкавалената моцарела

Кулинарни приложения на кашкавалената моцарела

Моцарелата е класическо италианско сирене, което се слави с вековна история. През 21 век моцарелата се сдобива със световна популярност, като днес е сред най-широко използваните видове сирена в кулинарията.

Кашкавалената моцарела по-малко позната разновидност на това класическо сирене. Това, което е характерно за кашкавалената моцарела, е че тя има по-плътната структура, типична за кашкавала. Този характеристика прави този тип моцарела лесна за рязане на кубчета и запазва своята форма, без да се разпада.

Тази моцарела е сравнително по-суха от останалите видове. Тя има характерен жълт цвят и консистенцията й наподобява конци. Затова и кашкавалената моцарела е подходяща за добавка към редица рецепти, а може и да бъде основна тяхна съставка.

Как се ползва кашкавалена моцарела?

Като добавка

Кашкавалената моцарела предлага твърда и суха структура, която я запазва твърда по време на рязане. Затова и този вид моцарела се смята за изключително подходяща за добавка към много рецепти. Задължително опитайте:

- Салати с моцарела;

- Пици с моцарела;

- Сандвичи;

- Ястия на фурна;

- Пастени изделия;

- Ризото.

Кулинарни приложения на кашкавалената моцарела
Снимка: Gordana

Като съставка

Кашкавалената моцарела може да се ползва като кулинарна съставка за приготвянето на вкусни ястия. Като такава, тя е особено подходяща при тестени солени изделия. Такива могат да бъдат:

- Питки с моцарела;

- Баници;

- Солен кекс;

- Тутманик;

- Солен пай.

Освен в направата на рецепти от тесто, кашкавалената моцарела може да се използва за приготвяне на ястия от месо и кайма.

Кулинарни приложения на кашкавалената моцарела

Моцарелата дава страхотни резултати под формата на кюфтета от кашкавалена моцарела.

Кашкавалената моцарела също може да се използва за приготвянето на запеканка, рулца от патладжан, критарки с пилешко, зеленчукови рулца, огретен или пълнени гъби.

Не на последно място кашкавалената моцарела може да се ползва във всякакви рецепти, в който слагате обикновена моцарела. За гарниране на пици, бурито, паста, пълнени зеленчуци. Те едно вкусно допълнение към всяко ястие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest