Кашкавалът е сред най-разпространените и любими млечни изделия. Той и неговите производни намират широко приложения в световната кулинария под различни имена рецепти.
Кашкавалената извара е прочуто производно на кашкавала. Тя е известна също като кашкавалено сирене и е вкусна хранителна добавка към разнообразни ястия и рецепти.
Изварата от кашкавал е популярна в балканската кухня, средиземноморска и мнозина други кулинарни традиции. Тя притежава характерен наситен вкус, подходящ за обогатяване на редица млечни ястия.
Този продукт притежава изключително лесна рецепта за приготвяне на извара, поради което може да я приложите в домашни условия.
Как се прави кашкавалена извара
Рецептата за кашкавалена извара включва следните съставки:
- 1 литър прясно мляко;
- 2-3 соковете от лимон;
- 1/2 ч.л. сол.
Първата стъпка от приготвянето на извара, е да загреете пълномаслено мляко в голям тиган на средна температура, докато тя достигне 85-90 °C. След това добавяте сока от лимона и разбърквате, докато млякото не започне да се сгъстява. Продължете да разбърквате и варете за няколко минути.
След това махнете тигана от котлона. Оставете изварата да се охлади за 10-15 минути. След това изцедете кашкавала с помощта на кърпа. Поставете го в чист съд и добавете към него сол. Разбъркайте го добре, след което имате готова кашкавалена извара.
Хранителните ползи и състава на кашкавалената извара
Кашкавалената извара е богата на протеини, калций и други важни хранителни вещества. Нейният състав е здравословен, тъй като тя е богата на калций. Той е важен за поддържането на здрава костна система и добро здраве за зъбите.
В допълнение, кашкавалената извара е здравословна за консумация, тъй като има ниско съдържание на мазнини. Тя е добра и за храносмилането, тъй като в състава ѝ влизат микробиотици. Те подпомагат оптималното функциониране на стомашно-чревната система и ускоряват протичането на метаболитните процеси.
Кулинарно приложение на кашкавалената извара
Кашкавалената извара има универсален вкус и може да се използва в различни кулинарни рецепти. Ето някои от начините, по които можете да я включите в храната си:
Бърза закуска с маслини и извара
Кашкавалената извара е подходяща храна за закуска. Сутрин можете да я поднесете с нарязани маслини и свежи зелени подправки.
Салати с извара
Млечната храна е задължителен компонент от повечето салати. Кашкавалената извара не е изключение от правилото. Тя е чудесно предложение за добавка към зеленчукови салати за текстура и вкус.
Пица с извара
Кашкавалената извара може да се приложи като добавка към пиците. Млечната производна на кашкавала има наситен вкус, който се комбинира чудесно с деликатеси, домати, шунка и други класически съставки на пицата.
Паста с извара
Кашкавалената извара може да се приложи и в рецептите за паста. Смесете я с паста и подправки като чесън и черен пипер за бърза и вкусна паста.
Други приложения на кашкавалената извара включват идеи да я вложите в:
- В сосове;
- В тестени изделия като пай, баница и палачинки;
- В десерти като крем карамел или чийзкейк с извара.
Коментари