Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кашкавалената извара - как се прави и за какво да я използваме

Кашкавалената извара - как се прави и за какво да я използваме

Кашкавалената извара - как се прави и за какво да я използваме
Комплект ножове на стойка - 5 броя-28%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект ножове на стойка - 5 броя
55.00 лв.
39.80 лв.

Кашкавалът е сред най-разпространените и любими млечни изделия. Той и неговите производни намират широко приложения в световната кулинария под различни имена рецепти.

Кашкавалената извара е прочуто производно на кашкавала. Тя е известна също като кашкавалено сирене и е вкусна хранителна добавка към разнообразни ястия и рецепти.

Изварата от кашкавал е популярна в балканската кухня, средиземноморска и мнозина други кулинарни традиции. Тя притежава характерен наситен вкус, подходящ за обогатяване на редица млечни ястия.

Този продукт притежава изключително лесна рецепта за приготвяне на извара, поради което може да я приложите в домашни условия.

Как се прави кашкавалена извара

Рецептата за кашкавалена извара включва следните съставки:

- 1 литър прясно мляко;

- 2-3 соковете от лимон;

- 1/2 ч.л. сол.

Първата стъпка от приготвянето на извара, е да загреете пълномаслено мляко в голям тиган на средна температура, докато тя достигне 85-90 °C. След това добавяте сока от лимона и разбърквате, докато млякото не започне да се сгъстява. Продължете да разбърквате и варете за няколко минути.

След това махнете тигана от котлона. Оставете изварата да се охлади за 10-15 минути. След това изцедете кашкавала с помощта на кърпа. Поставете го в чист съд и добавете към него сол. Разбъркайте го добре, след което имате готова кашкавалена извара.

Хранителните ползи и състава на кашкавалената извара

Кашкавалената извара е богата на протеини, калций и други важни хранителни вещества. Нейният състав е здравословен, тъй като тя е богата на калций. Той е важен за поддържането на здрава костна система и добро здраве за зъбите.

В допълнение, кашкавалената извара е здравословна за консумация, тъй като има ниско съдържание на мазнини. Тя е добра и за храносмилането, тъй като в състава ѝ влизат микробиотици. Те подпомагат оптималното функциониране на стомашно-чревната система и ускоряват протичането на метаболитните процеси.

Кулинарно приложение на кашкавалената извара

Кашкавалената извара има универсален вкус и може да се използва в различни кулинарни рецепти. Ето някои от начините, по които можете да я включите в храната си:

Бърза закуска с маслини и извара

Кашкавалената извара е подходяща храна за закуска. Сутрин можете да я поднесете с нарязани маслини и свежи зелени подправки.

Салати с извара

Млечната храна е задължителен компонент от повечето салати. Кашкавалената извара не е изключение от правилото. Тя е чудесно предложение за добавка към зеленчукови салати за текстура и вкус.

Пица с извара

Кашкавалената извара може да се приложи като добавка към пиците. Млечната производна на кашкавала има наситен вкус, който се комбинира чудесно с деликатеси, домати, шунка и други класически съставки на пицата.

Паста с извара

Кашкавалената извара може да се приложи и в рецептите за паста. Смесете я с паста и подправки като чесън и черен пипер за бърза и вкусна паста.

Други приложения на кашкавалената извара включват идеи да я вложите в:

- В сосове;

- В тестени изделия като пай, баница и палачинки;

- В десерти като крем карамел или чийзкейк с извара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Анонимен
Това е обикновена извара.Кашкавалената се прави от суроватка от кашкавал.
21.11.2024 12:09