Киноата, която е традиционна храна за коренното население на Южна Америка, все по-често присъства на трапезата и у нас. Много български домакини се престрашават да експериментират с тази непозната за нас зърнена култура и сервират на трапезата си различни ястия с киноа.
Киноата може спокойно да бъде използвана като заместител на ориз, кускус или булгур, особено сполучливо се съчетава със свежи зеленчуци, от нея могат да се приготвят дори диетични бургери или палачинки с киноа.
Причините все повече български домакини да готвят с киноа е, че в нея не се съдържа глутен, което я прави особено подходяща за хора с глутенова непоносимост. Освен това киноата съдържа в себе си всички незаменими аминокиселини, има висока протеинова балансираност и отличен вкус, който допада на повечето хора.
Да се свари киноа съвсем не е трудно и с тази кулинарна задача могат да се справят дори хора, които нямат никакъв опит в кухнята.
На първо място киноата трябва да се изплакне много добре под течаща вода, за да може да се отстранят всички сапонини от нея. Някои кулинари препоръчват дори да се накисне за 5-10 минути, но и изплакването е достатъчно. След това киноата се залива с вода в съотношение 2:1, кипва се и се вари на тих огън около 15 минути. За това време житната култура ще набъбне и ще увеличи своя обем четири пъти. Белите зърна на киноата ще станат прозрачни и около всяко ще се образува малко кръгче.
Ако обичате киноа, препоръчваме да опитате от тези рецепти за салата с киноа или кюфтенца от киноа.
Виж също за какво е полезна киноата, колко време издържа вече сготвената киноа или научи как се отглежда киноа.
Коментари