Киноата бързо набира популярност поради многобройните си ползи за здравето.
В света се отглеждат над 120 различни вида киноа. Въпреки това, най-често срещаните видове, налични в хранителните магазини, са бялата, червената и черната киноа.
Една чаша варена киноа с тегло 185 грама осигурява 8.14 г протеини. Протеините в киноата предлагат широка гама от аминокиселини. Аминокиселините са жизненоважни за подпомагане развитието на мускулите и имунната активност, наред с други основни функции.
Киноата, за разлика от много други зърнени храни, също е отличен източник на лизин - незаменима аминокиселина. Лизинът е жизненоважен за синтеза на протеини.
Киноата има високо съдържание на фибри в сравнение с другите зърнени храни, като в една чаша от 185 г се съдържат 5. 18 г фибри. Това се равнява на най-малко 15. 42 % от дневните нужди на човек, в зависимост от възрастта и пола му.
Консумацията на достатъчно фибри може да помогне за намаляване на риска на някои здравословни състояния, като запек, висок холестерол, високо кръвно налягане и дивертикулоза (заболяване на дебелото черво).
Също така храните с високо съдържание на фибри помагат на хората да се чувстват сити за по-дълго време, което потенциално намалява общия прием на храна. Киноата е отличен избор за диетата на вегетарианци или вегани.
Една чаша варена киноа съдържа 1. 17 милиграма манган. Това представлява около 27. 43 % от дневния прием на манган за мъжете и 35. 05 % за жените. Манганът, от своя страна, е от съществено значение за развитието и метаболизма.
А в тази статия можете да видите и някои здравословни идеи с киноа.
Коментари