Напоследък една от най-актуалните теми е тази за генномодифицираните храни. Специалисти по хранителен контрол, диетолози и кулинари самоотвержено възроптаха срещу некачествените продукти, които заливат пазара и производството на генномодифицирани такива.
Доказателства за вредата от некачествените храни и неорганичната продукция има много. Оказва се обаче, че генното модифициране на някои хранителни продукти е мощно оръжие в борбата на човечеството към различни болести.
Доказателство за това дадоха японски генетици, които са създали генномодифициран сорт ориз, който е изключително ефикасен при лечението на диабета. Специалистите от японския Национален институт по агробиология предлагат продукт, който стимулира синтеза на собствен инсулин в задстомашната жлеза, понижавайки по този начин нивата на кръвната захар.
Учените предвиждат в новия революционен тип ориз да бъде заменена напълно лекарствената терапия при страдащите от диабет тип ll. Но това не е всичко, с което азиатските специалисти се изчерпват. В най-скоро време те ще предложат друг вид ориз, създаден в същия институт, който след време ще намери приложение при пациенти с алергия и сенна хрема.
Въпреки това споровете дали трансгенните продукти са полезни или не продължават. Ако генномодифицираният ориз може да бъде сведен до полезен продукт, това на практика би трябвало да е валидно и за други хранителни продукти. Оризът е хипоалергенен продукт, който не съдържа глутен (растителен белтък) и се преработва лесно от храносмилателната система на човек, под формата на каша.
Това го прави безценна храна не само за възрастни, но и за новородени. Той е богат на сложни въглехидрати, които са главен енергиен източник на организма. Има високо съдържание на целулоза, което благоприятства профилактиката на застойните процеси в червата, водещи до запек, дивертикулоза и рак.
Коментари