Пайовете са печено изделие, любимо на толкова много хора заради богатия им вкус и вариациите на приготвяне. Ястието е съставено от маслено тесто, пънка и решетка, която покрива плънката отгоре.
Това придава красота, защото може да се оплете по различни начини - да се използват различни плетки или текстури, защо не и определен мотив, за да придадем тематика за празник или нещо подобно. Креативността е на първо място, освен ако не искаме да се придържаме към класическата версия.
Блатът за пай или основата на пая са направени от тесто за пай. Предполагахте ли? Ако не сте приготвяли пай, със сигурност сте си мислели, че е нещо сложно и изискващо много умения и куп съставки, с които не разполагате, но не е така. Всяка домакиня или начинаеща кулинарка има поне няколко изпитани рецепти за сладкиши, които би могла да използва.
Традиционно тесто за блат за пай
Една от най-разпространените вариации е тази за маслено тесто за пай. Съдържа 2 ч.ч. брашно, 1 яйце, масло 100 г, захар 1/4 ч.ч. и ванилова захар или ванилия.
Прави се лесно - смесват се сухите съставки, прибавят се маслото, яйцето и ванилията и се бърка. Готовото тесто се замесва на топка и се оставя да почине известно време, най-малко половин час. Може да престои и в хладилника.
Тестото за пай се разточва в кръгла форма и се слага в тавичка за пай, като се притиска към дъното и стените ѝ. Обикновено се поставя намазнена хартия за печене и тежест отгоре, но може просто да печете на по-ниска температура за 10-20 минути по ваша преценка. Върху пая оформяте решетка от тестото!
Обикновено паят е десерт, но не бързам да го класифицирам като такъв, защото има разновидности на солен пай, който е аналог на сладкия пай. За него може да се използва обикновено тесто, плънката би могла да е всичко, стига да измислите как да го приготвите и да съчетаете вкусовете.
Освен обикновено тесто, може да използвате тесто за пица, тесто за питка или да преминете на следващото ниво и да експериментирате например с тортиля, като това сериозно би затруднило и някои опитни и креативни готвачи.
Важното е да мислите разчупено, за да ви се получи ефектно! Затова ви предлагам вариант традиционния блат за пай и да използвате бутертесто! Тънкостта тук е неговото оформяне, трябва да приложите креативност, а този продукт предлага доста варианти. Не само че ще шашнете близките си с този новаторски пай, но ще имате свободата да изберете солен или сладък да бъде той. Винаги се получава!
Съветвам ви да експериментирате! Изпробвайте нашите рецепти за бутер пай, пирог или пай със сирене.
Коментари