Gotvach.bg»Съвети»Защо, като правя крем карамел, пуска много вода?

Защо, като правя крем карамел, пуска много вода?

редакция:
MarianeMariane
Джедай
254955

Кулинарите са категорични, че крем карамелът е любимият десерт на българите. Разбира се, те визират перфектният крем карамел, който впечатлява с кремообразната си текстура, съвършената си гладкост и липсата на шупли, балончета или вода.

Но в действителност постигането на този резултат съвсем не е лека работа и много домакини са се сблъсквали с неудачи при приготвянето на крем карамел.

Една от най-честите злополуки при приготвянето на крем карамел е получаването на шупли и сравнително воднистата му текстура.

Причините за този неуспех може да са няколко.

Когато крем карамелът пуска много вода след изпичане, това може да се дължи на некачествено мляко или твърде висока температура на печене.

Появата на шупли в крема и респективно пускането на вода може да се дължи и на неточност в пропорцията на продуктите, като обикновено става дума за недостатъчно яйца.

Как обаче да постигнем отличен резултат и да сервираме на гостите си съвършения крем карамел.

На първо място продуктите трябва да са на стайна температура. Хубаво е да заложите на качествено домашно прясно мляко, което да сварите и да прецедите преди употреба.

Домашните яйца ще придадат неустоимо наситен цвят на готовия крем карамел, като не забравяйте, че на 1 литър прясно мляко трябва да сложите минимум 6, а най-добре цели 8 яйца.

На последно място, но не и по важност, е температурата на печене.

Тя не бива да надвишава 150 градуса, като самото печене се извършва на водна баня.

Водата в тавата не бива да се допуска да заври, затова трябва от време на време да се долива студена или да се слагат по няколко кубчета лед.

А сега пробвай нашите многократно изпитани рецепти за перфектен крем карамел.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен