Gotvach.bg»Съвети»От колко мляко се прави 1 кг сирене?

От колко мляко се прави 1 кг сирене?

От колко мляко се прави 1 кг сирене?

Сиренето е една от най-обичаните и консумирани храни у нас. Това е изключително питателна и вкусна храна, която съдържа почти всички протеини, мазнини, основни минерали, витамини и други хранителни вещества на млякото.

Има над 2000 различни вида сирена. Те варират от меко прясно сирене като извара, през узрели сирена като камамбер и синьо, до сухи ронливи сирена като пармезан, които са отлежали в продължение на месеци или години.

Повечето сирена се произвеждат чрез ферментация на прясно мляко с бактерии, които произвеждат млечна киселина. С помощта на тази киселина се образува извара, която след това се използва за всякакъв вид сирене от производителите.

Обикновено са необходими около 6-10 литра прясно мляко, за да се направи 1 килограм сирене, като трябва да се има предвид за какъв сорт става въпрос (за прясно сирене е нужно по-малко количество, а за твърдо сирене – повече мляко).

В зависимост от температурата на производството на сиренето, използваните култури, количеството добавена сол и времето и условията на узряване, може да се произведе огромен асортимент от различни сирена.

Докато краве млякото се използва за производството на повечето сирена, има и разнообразие от сирена от козе и овче мляко.

Млякото от други животни, включително биволи, камили и якове, също се използва за производство на сирене в много различни части на света.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати