Кивито е много вкусен и полезен плод. В него има много добро съдържание на витамин С. Мирисът на кивито е много силен, също като вкуса му.
В кивото се съдържа голямо количество витамини, минерали и фитонутриенти. Съществува проучване, според което децата, консумиращи киви редовно, имат по-малко проблеми с дишането, като хрипове, накъсано дишане и кашляне през нощта.
В кивито се съдържат и антиоксиданти, които подпомагат защитата на организма. Както казахме, в кивито се съдържа витамин С, но освен него, то съдържа и витамин Е, който е мастноразтворим антиоксидант.
Състав на 1 киви:
Въглехидрати в кивито
- фибри- 3 г;
- захари- 8.99 г;
- галактоза - 0.17 г;
- глюкоза - 4.11 г;
- захароза - 0.15 г;
- малтоза - 0.19 г;
- фруктоза- 4.35 г;
Мазнини в кивито:
- Мазнини- 0.52 г;
- мононаситени мазнини- 0.05 г;
- полинаситени мастни киселини- 0.29 г;
- наситени мазнини- 0.03 г;
- трансмазнини- 0.03 г;
Витамини в кивито
- бетаин- 0.50 мг;
- витамин А - 87 IU;
- витамин В1 - 0,03 мг;
- витамин В2 - 0,03 мг;
- витамин В3 - 0,34 мг;
- витамин В4 - 7,80 мг;
- витамин В5 - 0,18 мг;
- витамин В6 - 0,06 мг;
- витамин С - 92,70 мг;
- витамин Е - 1,46 мг;
- витамин К1- 40,30 мг.
Минерали в кивито:
- желязо - 0.31 мг;
- калий - 312 мг;
- калций - 34 мг;
- магнезий - 17 мг;
- манган - 0.10 мг;
- мед - 0.13 мг;
- натрий - 3 мг;
- селен - 0.20 мкг;
- фосфор - 34 мг;
- цинк - 0.14 мг.
Аминокиселини в кивито:
- аланин - 0.05 г;
- аргинин - 0.08 г;
- аспаргинова киселина - 0.13 г;
- валин - 0.06 г;
- глицин - 0.06 г;
- глутамин - 0.18 г;
- изолевцин - 0.05 г;
- левцин - 0.07 г;
- метонин - 0.02 г;
- пролин - 0.04 г;
- серин - 0.05 г;
- тирозин - 0,03 г;
- треонин - 0.05 г;
- триптофан - 0.02 г;
- фенилалалин - 0.04 г;
- хистидин - 0.03 г;
- цистин - 0.03 г.
Вижте още:
- кекс с киви.
Коментари