Яйцата понякога се славят с лоша репутация заради съдържанието на холестерол в тях, както и с това, че са сред храните, които често водят до хранителни алергии. Такива могат да причинят и фъстъците, рибата, ядките, мидите, млякото и соята.
Яйцето обаче предлага висока хранителна стойност с 13 витамини и минерали, висококачествен лесно смилаем протеин, здравословни ненаситени мазнини и антиоксиданти, всички за по-малко от 100 калории.
Хранителни факти за яйцето
Едно голямо яйце без черупка съдържа 6 грама протеин. От този протеин 3 грама се съдържат в яйчния жълтък и три грама в яйчения белтък.
Допълнителна информация за хранителната стойност на едно голямо яйце без черупка включва 75 г вода, 80 калории, 6 грама мазнини, 274 мг холестерол в жълтък, 1 г въглехидрати, 28 мг калций, 90 мг фосфор, 1 грам желязо, 65 мг калий, 69 мг натрий, 55 мг цинк, 260 IU витамин А, 0.04 мг тиамин, рибофлавин 0.15 мг, следи от ниацин, 0 мг аскорбинова киселина и 24 мг фолиева киселина.
Рискове от консумацията на жълтъци
Хората, подложени на строга диета с ниско съдържание на холестерол, трябва да ограничат използването на жълтъка.
Производителите на храни и повечето супермаркети предлагат няколко обезмаслени без холестерол заместители на яйцата. За много хора ограничаването на наситените мазнини е по-ефективно за понижаване на холестерола в кръвта, отколкото ограничаването на холестерола.
За да се предотвратят болестите, създадени по хранителен път, използвайте яйца с чисти и непокътнати черупки. Гответе яйцата, докато белтъкът се втвърди, а жълтъкът започне да се сгъстява.
Дори и пастьоризирани яйцата не трябва да се консумират сурови. Суровите яйца се срещат често в дресинг за салата Цезар, коктейли, холандски сос и лимонов пай.
Ползи от консумацията на жълтъци
Яйцата са ценен източник на протеини и са евтина съставка при готвене. Протеинът помага на човек да се чувства сит за по-дълго време и допринася за поддържане на здравословно тегло.
Яйчният жълтък осигурява добър източник на холин, който допринася за развитието на мозъка на плода и служи за превенция срещу вродени дефекти.
Холинът помага и на възрастните, като поддържа структурата на мозъчните мембрани на клетки и предаването на нервните импулси към мускулите.
Лутеин и зеаксантин са антиоксиданти в яйчния жълтък, които помагат за предотвратяване на макулната дегенерация, слепотата, свързана с възрастта.
Коментари