На прага на един от най-светлите празници – Великден, пред нас стои важна задача. Боядисването на яйцата в най-красиви цветове е особено важно за постигане на перфектна трапеза за празника. Един от най-важните моменти безспорно е варенето на яйцата.
Един от най-честите проблеми с яйцата по Великден, е това да не се счупят при варенето. Всеки има свой собствен трик, с който да избегне подобен неприятен развой на събитията. Тук сме събрали 7-те най-популярни метода да не счупите яйцата за Великден. Ето кои са те:
- Преди да ги сложите да се варят, яйцата задължително трябва да са извадени от хладилника и да са добили стайна температура. Ако не от предната вечер, то ги извадете поне няколко минути, преди да ги потопите в топлата вода;
- На дъното на тенджерата задължително се поставя кърпа. Направете ѝ гънки, така че те да разделят яйцата едно от друго. Това ще предотврати да се удрят и чупят по време на варенето;
- Използвайте по-стари яйца. Те се чупят много по-трудно от пресните. Колкото по-стари са яйцата, толкова по-спокойни може да бъдете за съдбата им по време на варенето;
- Към водата, в която варите яйцата, е добре да добавите поне 1 с.л. сол. Макар много домакини да добавят и оцет, това е крайно погрешно. Оцетът може и да ускори процеса на варене, но прави черупките по-крехки и податливи на чупене;
- Яйца в чорапогащник - може и да ви звучи странно, но яйцата, сварени по този начин, не се чупят. За целта поставете всяко едно в чорап или чорапогащник, усучете края и завържете с конец. Тук има и бонус - ако искате едновременно да ги украсите, поставете стръкче здравец или друго листенце от цвете между яйцето и чорапа;
- Печени яйца - добра алтернатива на варенето е печенето на яйца. За целта просто ги наредете във формички за мъфини и ги сложете във фурната. Не само, че няма да се спукат, но и ще имате една интересна алтернатива на традиционните варени яйца;
- Нечетен брой - колкото и странно да звучи, мнозина са убедени, че когато се варят нечетен брой яйца, вероятността да се спукат е много по-малка.
Коментари