Повечето хора знаят, че яйцата са много здравословни и са чудесен източник на висококачествен протеин.
Приемането на достатъчно протеин е много важно за изграждането на костите и мускулите, както и за поддържането на добро общо здравословно състояние.
Колко протеин съдържа едно яйце?
Средното по размер яйце съдържа около 6-7 g протеин.
Съдържанието на протеин в яйцето обаче зависи от размера му:
- Малко яйце (38 g): 4.9 g протеин
- Средно яйце (44 g): 5.7 g протеин
- Голямо яйце (50 g): 6.5 g протеин
- Много голямо яйце (56 g): 7.3 g протеин
- Огромно яйце (63 g): 8.2 g протеин
При заседнал начин на живот мъжете се нуждаят от около 56 g протеин на ден, а жените от около 46 g.
Съдържание на протеин в жълтъка и белтъка
Хората често мислят, че протеинът се съдържа само в белтъците. Жълтъкът съдържа около половината от протеиновото съдържание на цялото яйце.
Едно голямо яйце съдържа около 7 g протеин - 3 g идват от жълтъка и 4 g от белтъка.
Ето защо, ако консумирате цяло яйце, ще получите най-много протеин и хранителни вещества.
Засяга ли готвенето качеството на протеина?
Висококачественият протеин, изобилстващ в яйцата, съдържа всичките девет основни аминокиселини.
Въпреки това - колко от този протеин тялото действително може да използва, зависи от начина, по който яйцата са приготвени.
Консумирането на сурови яйца осигурява най-малко количество протеин.
Обработването на яйцата помага на белтъка да стане по-смилаем и по-достъпен за тялото.
Нещо повече - консумирането на сурови яйца носи риск от бактериално замърсяване и хранително отравяне.
Други ползи за здравето от яйцата
Яйцата са сред най-здравословните и питателните храни. Те са със сравнително ниско съдържание на калории, като едно голямо твърдо сварено яйце съдържа само около 77 калории.
Въпреки че са с ниско съдържание на калории, те са балансиран източник на почти всички хранителни вещества, от които се нуждаете.
Едно от тях е холинът, който обикновено е в дефицит за много хора. Холинът е важен за много процеси в тялото. Всъщност, липсата му може да повлияе отрицателно на здравето на мозъка и сърцето.
Освен съдържанието на хранителни вещества, яйцата имат и многобройни ползи за отслабването и поддържането на теглото.
Консумирането на яйца за закуска може да помогне за намаляване на броя на калориите, които консумирате през следващите 24 часа.
Коментари