Пилешкото месо е особено популярно сред фитнес ентусиастите, защото е чудесен източник на протеин.
То се предлага на различни части, включително пилешки гърди, трътки, пилешки крилца и бутчета. Всяка от тях съдържа различно количество протеин, мазнини и калории.
Пилешки гърди: 54 g протеин
172 g пилешки гърди съдържат 54 g протеин. Това е равно на 31 g протеин за 100 g.
Пилешките гърди имат 284 калории или 165 калории за 100 g. 80% от калориите идват от протеин, а останалите 20% от мазнини.
Пилешките гърди са особено популярни сред културисти и тези, които искат да отслабнат. Високото съдържание на протеин и ниското съдържание на калории, което означава, че можете да консумирате повече, без да се притеснявате за количеството на калориите в пилешкото.
Протеин в пилешките трътки: 13.5 g протеин
52 g пилешки трътки съдържат 13.5 g протеин. Това е равно на 26 g протеин за 100 g.
Пилешките трътки имат 109 калории за една трътка или 209 калории за 100 g. 53% от калориите идват от протеин, а останалите 47% от мазнини.
Протеин в пилешките бутчета: 12.4 g протеин
44 g пилешки бутчета съдържат 12.4 g протеин. Това е равно на 28.3 g протеин за 100 g.
Пилешки бутчета имат 76 калории за едно бутче или 172 калории за 100 g. 70% от калориите идват от протеин, а останалите 30% идват от мазнини.
Повечето хора ядат бутчетата с кожата. Пилешки бутчета с кожата има 112 калории, като 53% от калориите идват от протеин и 47% от мазнини.
Протеин в пилешките крилца: 6.4 g протеин
21 g пилешко крилце без кожа има 6.4 g протеин. Това е равно на 30.5 g протеин за 100 g.
Пилешките крилца имат 42 калории за едно крило или 203 калории за 100 g. 64% от калориите идват от протеин, а останалите 36% от мазнини.
Повечето хора ядат и пилешките крилца с кожата. Пилешките крилца с кожа съдържат 99 калории, като 39% от калориите идват от протеин и 61% от мазнини.
Кой част на пилето да ядем за максимална полза
Частта на пилето, която трябва да ядете, зависи от вашите цели. Пилешките гърди са най-крехката част от пилето. Това означава, че имат най-малко калории, но най-много протеин. Те са идеален избор за хора, които искат да отслабнат, да поддържат мускулна маса и да подобрят възстановяването.
Ако целта ви е да изградите мускулна маса или да увеличите теглото си, ще трябва да приемате повече калории, отколкото тялото ви изгаря ежедневно.
Хората, които попадат в тази група, могат да се възползват от консумирането на по-мазнините части на пилето като трътката, бутчето или крилата, тъй като те съдържат повече калории.
Хората, които искат да поддържат мускулната си маса или да подобрят възстановяването, могат да се възползват от консумирането на гърдите. Те съдържат най-много протеин, което е най-важния фактор при избора на пиле.
Когато избирате пиле за обяд или вечеря, предпочитайте порция печено пиле със зеленчуци, вместо пиле с ориз или панирани пилешки хапки. Максимално полезни вещества ще си набавите само от по-диетично прияготвената птица.
Коментари