В последно време освен вкус в храната търсим и полезни свойства и съдържание на витамини. Аз много обичам яйца и за това ще ви разкажа малко повече за тях. Те са много вкусни и полезни, но много често са и пренебрегвани и отричани.
Кокошите яйца са много полезна храна и хората са ги хапвали още преди векове. Интересен факт е, че в Египетската пирамида, която е построена през 1420 година преди новата ера, група учени намерили скица на човек, който носил табли с щраусови яйца и такива на пеликан.
В древен Рим хората консервирали яйца по много различни начини и при тях винаги даденото хранене за деня е започвало с яйца или с деликатеси, приготвени от яйца.
През Средновековието е било забранено на хора, които спазват пости, да ядат яйца заради високата им хранителна стойност. Във Франция през през далечния 17-ти век хората много обичали да хапват бъркани яйца в комбинация с кисели плодови сокове. През 19-ти век се появява технология за сушене на яйца.
А ето какво съдържа едно твърдо сварено кокоше яйце:
- Калории- В цяло яйце- 75 ккал, в белтъка- 17 ккал, в жълтъка- 59 ккал;
- Белтъчини- В цяло яйце - 6,25 г, в белтък- 3,25 г, в жълтъка - 2,78 г;
- Мазнини - В цяло яйце- 5,01 г, в белтък- 0 г, в жълтък- 5,12 г;
- Въглехидрати - Цяло яйце- 0,6 г, белтък- 0,3 г, жълтък- 0,3 г;
- Мастни киселини - Цяло яйце- 4,33 г, белтък- 0 г, жълтък- 4,33 г;
- Наситени мазнини - Цяло яйце- 1,55 г, белтък- 0 г, жълтък- 1,55 г;
-Мононаситени мазнини - Цяло яйце- 1,91 г, белтък-0 г, жълтък- 1,91 г;
- Полинаситени мазнини - Цяло яйце- 0,68 г, белтък- 0 г, жълтък- 0,68 г;
- Холестерол- Цяло яйце - 213 мг, белтък- 0 мг, жълтък- 213 мг;
- Тиамин- Цяло яйце - 0,031 мг, белтък- 0,002 мг, жълтък- 0,028 мг;
- Рибофлавин - Цяло яйце- 0,254 г, белтък- 0,151 г, жълтък- 0,103 г;
- Ниацин - Цяло яйце- 0,036 мг, белтък- 0,031 мг, жълтък- 0,005 мг;
- Витамин В6 - Цяло яйце- 0,070 мг, белтък- 0,001 мг, жълтък- 0,0060 мг;
- Фолиева киселина- Цяло яйце- 23,5 мг, белтък- 1,0 мг, жълтък- 22,5 мг;
- Витамин В12 - Цяло яйце- 0,50 мг, белтък- 0,007 мг, жълтък- 0, 43 мг;
- Витамин А - 317 IU;
- Витамин Е - 0,70 мг;
- Витамин D - 24,5 IU;
Холин - 215,1 мг;
- Биотин - 9,98 мг;
- Калций- 25 мг;
- Желязо- 0,72 мг;
- Магнезий- 5 мг;
- Мед- 0,007 мг;
- Йод- 0,024 мг;
- Цин- 0,55 мг;
- Натрий- 63 мг;
- Магнезий- 0,012 мг.
Количеството от витамините А, D и Е се съдържат в жълтъка. Яйцето е естествен източник на витамин D. Жълтъкът в едно голямо яйце съдържа 2/3 от препоръчителната доза / 300 мг/ от холестерол.
А за да се насладите на тази полезна храна, изберете някоя от нашите рецепти за поширани яйца,омлети или пък яйца на очи.
Коментари