Напоследък все повече се разпространява твърдението, че глутенът е вреден за здравето, но наистина ли е така? Какво представлява глутенът всъщност? Това е протеин, който се съдържа в пшеницата, гриса, лимеца, булгура, ръжта и ечемика. В хранително-вкусовата индустри все повече се използва за подобряване на вкусовите качества на бисквити, шоколади и соеви храни.
Глутенът е малко по-труден за разграждане, поради което може да предизвика негативни реакции при някои хора – умора, чревни смущения и дори кожни обриви. Това е т.нар. глутенова непоносимост.
Глутеновата непоносимост е рядко състояние, при което глутенът може да причини тежки здравословни последствия. Хората с подобна чувствителност страдат от хронична диария, спазми в корема и болки. Те задължително трябва да избягват глутена и да консумират само безглутенови продукти.
Както става ясно, глутенът е опасен, но само за хората, които имат непоносимост към него. Ако не страдате от подобно състояние, не бива да ограничавате продуктите с глутен. Глутенът не е нещо, от което всеки трябва да се бои. Разнообразното и пълноценно хранене е важно за доброто здраве на организма и ако нямате основателна причина, не бива се отказвате от групи храни. Ако забележите нещо нередно след консумацията на храни с глутен, потърсете лекарска помощ.
Коментари