Със затоплянето на времето и настъпването на пролетта започват и пикниците сред природата. А какво е пикник без барбекю и вкусни шишчета?
Ето някои малки тайни как да изберете месо, за да приготвите сочни и вкусни шишчета, дали да ги мариновате или овкусите с подправки и какви зеленчуци да добавите към тях.
Кое месо е най-добро за шишчета?
Шишчетата могат да се приготвят от всякакво месо - пилешко, свинско, телешко, агнешко, риба и морски дарове. Избора и подготовката на месото е ключов етап в направата на вкусни шишчета.
Купувайте прясно месо, което не е много мазно, не е било замразявано и мариновано предварително. В повечето случаи маринованите меса са били замразявани вече и са изгубили вкуса си, така че е по-добре да ги избягвате.
При избора на меса за шишчета трябва да имате предвид, че някои меса са по-лесни, а други по-трудни за приготвяне.
Например телешкото месо е може би най-трудно за приготвяне, защото дори и малко да прекалите с изпичането му, може да стане сухо и безвкусно. Най-добре е да заложите на пилешко, агнешко, свинско месо или риба.
За предпочитане е за свинските шишчета да се използва месо от свински врат или гърди,пилешките шишчета съветваме да приготвите от бяло месо, а за телешки или агнешки шишчета използвайте месо от бут.
Рибни шишчета може да приготвите от сьомга, хек, скумрия, шаран и др., а от морските деликатеси може да направите шишчета с калмари, скариди и др.
Ако месото е младо и висококачествено, не е необходимо да го мариновате, защото е достатъчно крехко. Единственото нещо, което може да направите, е да овкусите месото със сол, черен пипер и лук.
Ако предпочитате по-ароматни шишчета, може да добавите кимион, кардамон, шафран, магданоз, розмарин, джинджифил, чесън, чубрица, сминдух, червен пипер и др. Ако все пак решите да мариновате месото, преди да го изпечете, може да използвате свежи зелени подправки и билки, лимонова кора, сок от лимон, мед, бяло вино, горчица и други като се опитате да съчетавате вкусовете.
Не мариновайте месото с кисело мляко, тъй като вкусът на месото ще се изгуби и има опасност да не се изпече добре. Също така при приготвяне на шишчета е важно правилно да нарежете месото. Добре е парчетата месо да са с големината на кибритени кутийки, за да може да си изпекат равномерно.
Като нареждате месото, между отделните парчета добавете и зеленчуци - червена или зелена чушка, гъби, лук, тиквичка и патладжан. Изпечете ги внимателно, така че да са вкусни и сочни.
Коментари