Приготвянето на зимнина в буркани е от помощ за добрата домакиня, като помага и за разнообразяването на зимното ви меню. Но за съжаление зимнината крие своите рискове при приготвянето.
Често бурканите със зимнина на младите домакини не издържат за дълго време или капаците може да се надуят като балон. Дори понякога е възможно да изхвърчат от бурканите със силен пук или т.нар. бомбаш.
Какво да правим, за да не станат бурканите бомбаш
Подутият капак на буркана със зимнина е лош знак. Това означава, че нещо е направено нередно по време на консервирането и не всички микроорганизми са загинали по време на стерилизацията на продукта.
Характерен признак на ферментация е отделянето на газове, което създава повишено налягане в буркана, в резултат на което капакът се подува. Най-често бомбаш стават буркани, които включват и лук (тези зеленчуци изискват особено внимателна стерилизация и спазване на всички правила за запазване на храната).
Микробите могат да попаднат в буркана:
- с развалени, изгнили или лошо измити зеленчуци;
- поради слабо и краткотрайно варене на буркана със зимнината;
- в резултат на използването на нестерилизиран капак;
- поради лошо затваряне на капака на буркана.
Във всеки случай, каквато и да е причината за бомбаш, по-добре е да изхвърлите съдържанието му и да направите нова зимнина.
Коментари