Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Защо какаото става все по-скъпо?

Защо какаото става все по-скъпо?

Защо какаото става все по-скъпо?

Цените на какаото скочиха рязко през последните месеци, достигайки исторически върхове от близо 10 000 долара за метричен тон в първата половина на 2024 година. Какво движи това безпрецедентно увеличение в цените на какаото? Отделно от редицата икономически въпроси, които идват на ум, повечето от нас се чудят как това ще се отрази на цената на шоколада.

Покачването на цените на какаото до голяма степен се дължи на глобалния недостиг на какао. Сушата, предизвикана от изменението на климата, опустоши посевите в Западна Африка, които допринасят за около 80% от световното производство на какао. Според Международната организация за какао глобалното предлагане ще намалее с почти 11% през сезон 2023/2024 г.

Налице са и дълбоко вкоренени структурни проблеми, включително хронично недостатъчно инвестиране във ферми за производство на какао. В днешно време какаото все още се отглежда до голяма степен от дребни фермери, много от които се борят да изкарват прехраната си и нямат средства да инвестират отново в земята си, което води до по-ниски добиви с течение на времето.

Експертизите показват, че какаото е пазар, на който производителят произвежда стока с много висока стойност, но получава много малък дял от действителната верига на стойността. В резултат на това нивата на презасаждане са много ниски и какаовите дървета застаряват, което респективно води до по-ниски добиви.

Какво е въздействието върху производителите на шоколад?

Шоколадовите марки се борят с въздействието на по-високите цени на какаото и много от тях прехвърлят тежестта върху потребителите под формата на повишаване на цените.

Еквивалент на какаото са лешниците

Това обаче може да намали потребителското търсене. Експертите съветват компаниите да внимават как управляват еластичността на търсенето на шоколадови изкушения, тъй като потребителите може да не са в състояние да поемат повишенията на цените, необходими за компенсиране на огромното увеличение на разходите за какао.

В световен мащаб се наблюдава сериозен спад в пазара на шоколад. В опит да си възвърнат пазарния дял, някои производители въвеждат иновации с рецепти, заместители на шоколада, които изискват по-малко какао, например шоколадови блокчета, съдържащи по-голям дял плодове и ядки, докато други намаляват размера на своите продукти. Други пък активно ползват брашно от рожков в рецептите, които пресъздават добре шоколадовите десерти.

Ще продължи ли какаото да е все така скъпо

Експертите прогнозират, че цените на какаото ще останат високи, очаква се те да паднат леко в средносрочен план, но не са изключени и резки пикове. Въпреки всичко се очаква в следващите години добивите на кафявите зърна да се увеличат.

Последното може да се материализира благодарение на глобалните климатични модели, което може да увеличи добивите в някои региони, произвеждащи какао. Продължаващото явление Ел Ниньо (затоплянето на температурите на морската повърхност) постепенно отслабва, което може да предвещава преход към Ла Ниня (охлаждането на температурите на морската повърхност) през лятото.

Поскъпване на какаото

При този сценарий заплахите от времето ще намалеят и експертите очакват подобрени валежи в Западна Африка и Азия. Това би подпомогнало производството на основни култури от над 80% от страните производителки на какао в света, включително Кот д'Ивоар и Гана, проправяйки пътя цените на какаото да се отдръпнат от историческите върхове. Увеличаването на насажденията с какао ще бъде от решаващо значение за увеличаване на дългосрочното предлагане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest