Вероятно сте чували, че белият шоколад не е шоколад, но едва ли ви се вярва.
Твърденията за липса на шоколад в него са основателни единствено ако под шоколад се има предвид какаото като основна съставка.
Да, в белия шоколад няма какао, но затова пък има какаово масло, което се извлича от какаовите зърна.
Освен какаовото масло, за да се получи бял шоколад, се смесва със захар, мляко и ванилия. Отсъствието на какао позволява ароматът на другите съставки да се усети по-пълноценно.
За приготовлението на 1 бял шоколад ще са нужни 60 г какаово масло, ¼ ч.ч. пудра захар, 1 ванилия, щипка сол, 1 ч.л. сухо мляко.
За по интересен вкус може да пробвате джинджифил, кокосови стърготини, канела, да добавите ядки, стафиди, сушени боровинки, ментови листеца или каквото друго предпочитате като вкус.
Разтапяте какаовото масло – най-добре на водна баня, докато консистенцията стане течна. Добавяте всичко останало към маслото и разбърквате.
Изливате приготвения бял шоколад в подходящ съд, формичка, като за улеснение при изваждането може да се постели на дъното готварско фолио.
Оставете домашния шоколад в хладилник.
След известно време вашият домашен бял шоколад ще бъде готов и ще можете да го споделите с най-добрия се приятел - стомахът.
Коментари