Кой не обича шоколад? Той е любим продукт както на малки, така и на големи. Именно затова е от значение как да го запазите правилно, за да бъде в най-доброто си възможно състояние преди консумация.
Много е важно да съхранявате правилно шоколада, защото това играе важна роля за запазването на вкуса и текстурата му. Ето някои общи препоръки за това как правилно да съхранявате шоколада:
- Температура: Шоколадът трябва да бъде съхраняван на хладно и сухо място при температура на въздуха между 15°С и 20°С. Трябва да избягвате съхранението на шоколад на прекалено висока температур или на променлива такава, която може да доведе до разтопяване и след това втвърдяване на шоколада. Например ухладител за вино може да бъде подходящо място, въпреки че не всяко домакинство притежава такъв. Обикновенния хладилникът попринцип не е подходящо място за съхранение на качествени шоколади шоколадови продукти.
- Влажност: Шоколадът има свойството да абсорбира миризмите и вкусовете от заобикалящата го среда, така че е добре да избягвате съхранението му близо до продукти със силни аромати. Освен това, влагата може да промени самата текстура на шоколада, затова е важно да избягвате съхранението му във влажна среда;
- Светлина: Избягвайте излагането на шоколада на прекалено много светлина. Ултравиолетовите лъчи могат да променят цвета и аромата на вашия шоколад. Ако решите да съхраните шоколада си на стайна темп. , той също може да стане матов и да се обезцвети след известно време;
- Запечатване: Шоколадът задължително трябва да съхранявате в добре запечатани опаковки и кутии, за да предотвратите контактът му с въздух и заобикалящата го среда;
- Избягване на хладилника: Това е най важната насока. Трябва да знаете, че хладилникът не е добро място за съхранение на шоколада ви, освен ако не сте го регулирали да поддържа висока температура. В хладилника самата въздушна влага ще кондензира върху вашия шоколад, причинявайки му бяла плесен (т.н. "цветен блясък"), която не засяга вкуса му, но не седи визуално добре.
Когато преместите шоколада от стайна температура в хладилник например, кристалите, мазнина и захар изпълзяват и образуват бяло-сив филм, който едновременно изглежда матов и намалява вкуса и качеството на шоколада.
Студът също му влияе негативно на текстурата и вкуса. Просто недейте да съхранявате вашия шоколад или шоколадови десерти в хладилник си.
Ако решите да следвате тези препоръки, шоколадът Ви ще се запази за по-дълго време и ще запази своите вкусови качества.
А знаете ли какъв е срокът на годност на шоколада и колко време може да издържи шоколадът.
Коментари