Полезните качества на спанака са добре известни – той е богат на много витамини, фосфор, желязо, калий, каротин и други. Той има отлична хранителна стойност, което се дължи на факта, че дори при термична обработка витамините А и С в него не се разрушават.
Най-добре е спанакът да се консумира в прясно състояние, но може да го подлагате и на термична обработка. Един от най-добрите начини за съхранение на спанака е като замразите във фризер.
Но как се замразява правилно спанакът?
За дългосрочно замразяване избирайте спанак, който има наситено зелен цвят и без признаци на разваляне. Измийте добре спанака в студена вода, изрежете стъблата и премахнете повредените листа. Може да оставите листата спанак цели или да ги нарежете. След това бланширайте спанака. Това става, като се потопи в кипяща вода за около 2 минути, но ако листата са по-нежни може и само за 90 секунди.
След това охладете спанака и го подсушете. Поставете бланширания спанак в торбички, и сложете във фризера. Там той може да издържи до 8 месеца. Когато извадите замразени спанак от фризера, не бива да го размразявате, защото ще се превърне в слузестоподобна смес. Спанакът може да се замрази и не с бланширане, а с пържене. Запържете го за 2-3 минути, поставете го в херметически кутии, охладете и замразете.
Ако обичате спанак, препочъваме да опитате от нашите многократно изпитани рецепти за:
- спаначена супа;
- и спаначени кюфтенца;
Коментари