Спанакът произхожда от сем. Лободови и е един от предпочитаните зеленчуци. Беден на калории, след като се обере, не може да трае дълго време. Използват се листата и често и дръжките. Почистването е главно в отстраняване на увехналите листа и примесите. Отстраняват се коренчетата и се обработват отделно.
Измиването на спанака трябва да бъде непосредствено преди да се готви, защото ако се измие и сложи в хладилника, той ще започне да пожълтява и да се свива - ще изсъхне и ще стане неизползваем.
Също така е невъзможно, ако планирате да го съхраните, да отрежете корените и долната част на клона - също ще изсъхне много бързо.
Затова накиснете спанака в студена вода, така че водата напълно да го покрива, за половин час - по този начин мръсотията и пясъкът от него ще отидат на дъното, отстранете ги и го измийте под течаща студена вода.
След измиването на спанака се нарязват на парченца, на дребно или едро в зависимост от предназначението. Ястията със спанак не бива да се претоплят.
По-добре е спанакът да се съхранява по старомоден метод - обгръщаме в мокър вестник в много слоеве, а след това в целофан. Отново, отстранен от опаковката - необходимо е да се приготви веднага.
Ако имате спанак под ръка, не забравяйте да опитате някои от нашите рецепти за спанак с ориз, агнешко със спанак или вкусна и питателна спаначена супа.
Вижте също как се задушава спанак и колко време се вари спанак.
Коментари