Всеки е чувал, че листните зеленчуци са сред най-полезните, като челна позиция измежду тях заема спанакът. Той намира широко приложение както в здравословното хранене, така и в диетичната кухня. Ако искате обаче да го съхраните за по-дълго време, е добре да го замразите. А преди това трябва и да го бланширате.
Ето как става това:
- Огледайте първо листата спанак добре, за да няма развалени измежду тях. Добре е да премахнете дръжките им, преди да започнете с измиването на листния зеленчук. Така ще избегнете до голяма степен и попадането на пръст във водата, в която ще го миете;
- След като сте подбрали само годните за употреба листа спанак, е добре да ги потопите за кратко в дълбок съд със студена вода. Така пръстта и другите полепнали по листата боклучета ще паднат на дъното на съда и миенето ще е по-лесно и бързо;
- За да сте сигурни, че спанакът ще е добре почистен, е добре отделно да измиете всяко листо под течаща студена вода. След това го оставете за известно време да се отцеди. Най-добре е да използвате центрофуга за салати, ако разполагате с такава;
- След това сложете на котлона да кипне вода, в която ще пускате спанака за не повече от 30 секунди, за да се бланшира. Имайте предвид, че ще трябва да го изваждате много бързо, поради което е добре да го пускате на порции. Преценете колко големи да са те, според това с каква решетъчна лъжица ще ги вадите;
- Помнете, че всяка порция спанак се пуска във вряла вода и щом минат 30 секунди, се изважда. Ако остане за по-дълго време във водата, той ще загуби голяма част от полезните си вещества, а и ще се разкашка;
- Веднага щом сте извадили порцията спанак, трябва да го потопите за кратко в ледено студена вода, за да прекратите процеса на топлинна обработка. Най-добре е да разполагате с гевгир и голяма купа, за да може в момента, в който спанакът вече е изстинал, да го оставите да се отцежда. Не го дръжте прекалено дълго във водата;
- Ако сте изпълнили правилно всичко, казано до тук, можете да използвате бланширания спанак както за непосредствена консумация, така и за замразяване. Добре е да се спомене, че ако искате на момента да си хапнете от този полезен зеленчук, изобщо няма за какво да го бланширате. В прясно състояние той е най-ценен и е особено подходящ за приготвянето на свежи салати;
- Ако сте бланширали спанака с цел замразяването му, трябва след като сте го оставили да се отцеди добре, да го пакетирате с найлонови пликчета, да ги притиснете добре с ръце, така че да избяга въздухът и да ги подредите във фризера си.
Ако обичате спанак, препоръчваме да разгледате и тези вкусни рецепти за:
- а защо не и агнешко със спанак!
Коментари