Сьомгата е една от най-известните видове риба, която играе важна роля в света на морската кухня. Нейните вкусови и хранителни качества са безценни, което прави сьомгата скъп и силно предпочитан продукт в редица рецепти.
Най-същественият въпрос, изникващ след готвене не само на сьомга, но и на всякакъв вид риба, е как да се съхранява рибата. Ако сте приготвили своята сьомга, но се чудите как да я съхраните в хладилник и колко време ще бъде годна за ядене, то ето ви няколко съвета:
- За да съхраните сочността на своята сьомга в хладилника, то е желателно да я поставите в купа, пълна с лед, непосредствено преди слагането ѝ хладилник;
- Сочността на сьомгата може да се запази и с помощта на ябълков или лимонов оцет. Ако използвате лимон, само я поръсвате преди поставяне в хладилник, а ако използвате оцет – то трябва с него да навлажните кърпа, в която да увиете рибата;
- Задължително покрийте сьомгата, преди да я поставите в хладилник – за целта използвайте кърпа или фолио;
- Не съхранявате сьомгата в близост до друга готова храна, защото така рибата ще поглъща миризма.
Ако температурите за съхранение са между 0 и 2 °C, то тогава сьомгата ще е годна за консумация за период от 7 до 10 дни. Ако рибата е вакуумирана, то тогава може да се съхранява до 45 дни при температури от -4 до -7 °C, и до 30 дни при температури от 0 до +6 градуса.
А ако сте заделили добре съхранена сьомга, то може да я използвате в рецепти за:
Коментари